Zatvori
Poslovni Puls
28/11/2011

OECD: Svjetska ekonomija ubrzano propada, a eurozona je već vjerojatno ušla u novu recesiju

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) danas je objavila novo pesimistično izvješće u kojem se eurozoni prognozira daljnje ubrzano propadanje ukoliko ne dođe do hitnog saniranja dužničke krize...

Na globalnoj razini rast će dogodine iznositi 3,4 posto, što je prilično manje od prijašnje prognoze OECD-a kada se predviđao globalni ekonomski rast od 4,6 posto. Ali čak ni tako male brojke neće biti rezultat oporavka europske i američke ekonomije, već poticaja kojeg će globalna ekonomija dobiti od nadolazećih ekonomija poput Brazila i Indije, prenosi Index.

OECD tvrdi kako je situacija najgora u eurozoni, koja se već nalazi u recesiji. Porazno zvuči podatak da je za narednu godinu predviđen rast od mizernih 0,2 posto na razini eurozone, ali i to bi se moglo dodatno smanjivati ako se uzme u obzir trend da se svako tri mjeseca prognoze dodatno krešu. Usporedbe radi, OECD je u svibnju predviđao kako će eurozona dogodine imati rast od 2,1 posto.

U OECD-u smatraju kako su političari napravili mnogo grešaka pri traženju odgovora na krizu, što je dovelo do  toga da su i najjače ekonomije postale ugrožene. "Situacija s nemogućnošću da proda svoje obveznice jasno je pokazala da se zaraza širi i da  je stigla i pred vrata Njemačke", kazao je OECD-ov ekonomist Pier Padoan za Reuters. "Prva stvar  koju treba učiniti, a to je apsolutni prioritet, jest povećati ulogu jedinog faktora koji ima moć zadržati širenje krize, a to je Europska centralna banka. ECB mora uspostaviti ograničenje na obvezničke prinose, što bi zasigurno umirilo strasti na tržištu", kazao je.

Pročitajte još:

- LANČANA REAKCIJA: S&P će u slučaju recesije u eurozoni odmah sniziti cijeli niz kreditnih rejtinga

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram