Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2011

Nije sve bajno u FarmVille zemlji: Zbog nezadovoljstva programera Zyngi prijeti unutarnje urušavanje

Tvornica popularnih Facebook video igara uskoro će se naći na Njujorškoj burzi i pri samom izlasku vjerojatno imati tržišnu vrijednost od oko 20 milijardi dolara, no nije sve bajno u zemlji virtualnih farmi...

Osnovana prije nešto manje od 5 godina, Zynga je danas uvjerljivo najpopularniji proizvođač društvenih video igara poput FarmVillea, CityVillea i Mafia Warsa. Njihove igre danas igra više od 200 milijuna igrača, uglavnom putem društvene mreže Facebook.

Za nekoliko dana Zynga će postati javno izlistana dionička kompanija s tržišnom vrijednošću od oko 15 do 20 milijardi dolara. No, veliki članak NewYorkTimesa otkriva kako se raste broj nezadovoljnih zaposlenika Zynge koji su postali frustrirani poslovnom "kulturom" kompanije pa sada prijete otkazima i napuštanjem kompanije odmah nakon IPO-a. Kako pišu novinari NYT-a, izvršni direktor Zynge Mark Pincus stvorio je beskompromisnu kulturu u kojoj najbolji zaposlenici dobivaju sve, a oni koji ne zadovolje stroge Pincusove kriterije mogu zaboraviti daljnji napredak. Iako Pincus nije prvi niti posljednji direktor kojeg će drugi prozivati tiraninom, čini se kako je dnevni pritisak na programere i umjetnike koji rade na Zynga igrama - postao jednostavno neizdrživ. Bez obzira na sve, razvoj video igara i dalje je iznimno kreativan posao u kojem 2 +2 nisu uvijek 4.

Problem unutarnjih odnosa u Zyngi postao je tako velik da su neki studiji počeli odbijati njihove izdašne ponude za preuzimanje. NYT navodi kako je Zynga namjeravala kupiti proizvođače popularne mobilne video igre "Angry Birds", no ovi su to odbili, kao i studio za razvoj igara PopCap koji je na kraju postao akvizicija Electronic Artsa.

NYT-ova Evelyn Rusli piše kako Zynga suočava s problemom privlačenja novih talentiranih zaposlenika jer su se priče o robovlasničkoj unutarnjoj organizaciji rada već počele naveliko širiti Silicijskom dolinom. Tržište mobilnih i društvenih video igara tek čeka svoj najveći boom. Za Zyngu sigurno bi bilo pogubno izgubiti pristup najboljim animatorima, programerima i crtačima.

"Zynga bi trebala biti primjer poduzetništva u najboljem svjetlu. Umjesto toga Zynga se pretvara u slučaj tipične prevelike kontrole suosnivača", tvrdi Roger McNamee, suosnivač poznatog ulagačkog fonda Elevation Partners.

- Pročitajte još:

- Šef Zynge pred IPO-om starije zaposlenike ucijenio otkazom ako ne vrate dionice koje posjeduju

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram