Zatvori
Poslovni Puls
30/11/2011

Maske su pale: Sve je jasnije kako se EFSF polako pretvara u epski promašaj

A sve je počelo tako ambiciozno...

Ako je nakon nekoliko iznimno zbunjujućih tjedana na europskoj političkoj sceni jedna stvar postala kristalno jasna - onda je to svakako činjenica da ambiciozni Europski fond za stabilizaciju (EFSF) ne može samostalno izvući iz dužničke krize problematična gospodarstva eurozone.

Podsjetimo, još prošli mjesec europski su politički lideri dogovorili povećanje kapitala EFSF-a na 1 bilijun eura. Nakon serije neuspjelih razgovora s potencijalnim ulagačima, a uglavnom je bilo riječ o velikim tržištima u razvoju, postalo je sasvim jasno da u ovom trenutku povećanje snage EFSF-a za dodatnih 600 milijardi eura spada u domenu znanstvene fantastike. Za razliku od prošlog kruga dokapitalizacije, ovaj put zemlje članice eurozone nisu trebale snositi troškove povećanja kapitala EFSF-a već je postavljen scenarij u kojem će EFSF-ove obveznice kupovati države s velikim deviznim rezervama poput Kine, Japana i drugih tržišta u razvoju (Indija, Brazil, Rusija…). Na žalost europskog političkog vrha, gotovo svi su ljubazno odbili ponude za ulaganje, a potpuni krah EFSF-a bio je prigodno demonstriran još sredinom mjeseca kada je fond zbog slabe potražnje bio prisiljen kupovati vlastite obveznice.

Sam EFSF ima AAA kreditni rejting kod svih vodećih agencija, no sam po sebi on je sastavljen od kapitala europskih zemalja koje uglavnom imaju rejting ispod savršenog AAA.

No, iako je financijsko tržište pokazalo srednji prst suludim idejama europskih birokrata - oni ne odustaju.

Posljednja ideja jest uključivanje Europske središnje banke (ECB) u spašavanje eurozone. Način na koji Europa to planira postići zvuči kao da dolazi iz crtića. Budući da ECB ne smije direktno posuđivati novac nacionalnim vladama, sada se spekulira kako će ECB svoj novac ubrizgati u Međunarodni monetarni fond (MMF) koji bi se tada upustio u veća i ozbiljnija spašavanja posrnulih zemalja eurozone. Ovdje se prije svega misli na jednu Italiju ili Španjolsku čija bi financijska spašavanja pojedinačno stajala više stotina milijardi dolara.

Za sada je još uvijek teško reći što će se na kraju dogoditi s proširenjem kapitala EFSF-a na 1 bilijun eura i uključivanjem ECB-a i MMF-a u projekt spašavanja Europe. Puno više trebali bismo doznati 9. prosinca na velikom EU summitu u Bruxellesu.

U ovom trenutku mi imamo dojam da EFSF može spasiti Europu isto kao što Yugo može pobijediti na Formula 1 utrci. Previše birokracije i neusklađenih mišljenja, a premalo konkretnih poteza...

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: EFSF je gubitak vremena, u deflaciji leži rješenje dužničke krize

Foto:daveyugo.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram