Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2011

Šef ECB-a Mario Draghi upravo je upozorio kako Europi prijeti nova opaka recesija

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi ocijenio je kako su se izgledi da Europa utone u recesiju povećali...

Ipak, na najavu šest središnjih banaka najbogatijih zemalja svijeta da kreću u akciju sprječavanja pretvaranja europske dužničke krize u svjetsku financijsku krizu, tržišta su dobro reagirala, prenosi HRT. Izrazio je spremnost poduzimanja novih akcija s ciljem podupiranja gospodarstva eurozone, ustvrdivši kako su rizici porasli i da je ECB svjesna rastućih problema banaka.

"Monetarna politika ECB-a konstantno se rukovodi ciljem očuvanja cjenovne stabilnosti u eurozoni u srednjoročnom razdoblju, što se odnosi na stabilnost cijena u oba smjera. Rizici slabljenja gospodarskih prognoza povećani su", kazao je Mario Draghi.

Mnogi analitičari njegove su izjave protumačili kao povećane izglede za daljnje smanjenje kamatnih stopa.

Ti komentari doista povećavaju izglede za sniženje kamatnih stopa. Idući tjedan dobit ćemo ECB-ove prognoze koje će zasigurno pokazati znatno snižene prognoze rasta i stope inflacije. Sve to dovest će do očekivanja sniženja stopa i produljenja primjene neubičajenih mjera. Tržišta će biti frustrirana ako to ne dobiju idući tjedan", ističe Jeremy Stretch, analitičari CIBC World Marketsa.

Ministri financija Europske unije očekuju od ECB-a odlučnu intervenciju radi smirivanja tržišta obveznica. Dužnosnici eurozone banku smatraju jedinom preostalom institucijom koja još ima dovoljno resursa za takvo što.

Pročitajte još:

- Nobelovac Paul Krugman popljuvao europske “tehnokrate”: Oni nisu stručnjaci, oni su nepraktični romantičari

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram