Zatvori
Jasmin Hadzic
01/12/2011

Ipak nije tako senzacionalno: Zynga će nakon izlaska na burzu vrijediti 10 milijardi dolara?

Iako se posljednjih nekoliko tjedana spekuliralo kako će Zynga nakon obavljenog IPO-a vrijediti do 20 milijardi dolara, čini se kako su te inicijalne procjene ipak bile malo preoptimistične...

Kao što već znaju i ptice na grani, tvorac najpoznatijih Facebook igara poput FarmVille i CityVille, američka Zynga, u prosincu izlazi na burzu kroz inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) u kojoj će institucionalnim ulagačima ponuditi 10 posto dionica kompanije. Reuters danas navodi kako će cijena po dionici u samom IPO-u vjerojatno iznositi 8 do 10 dolara, dok će Zynga kroz IPO prikupiti oko 900 milijuna dolara dodatnog kapitala za jačanje i širenje poslovanja.

Najzanimljiviji dio u Reutersovom izvješću jest onaj o procjeni Zyngine vrijednosti. Iako se do sada spekuliralo kako će kompanija sa sjedištem u San Franciscu nakon izlaska na burzu vrijediti do 20 milijardi dolara, čini se kako su te inicijalne prognoze ipak bile malo preoptimistične budući Reuters navodi kako će tržišna vrijednost Zynge nakon IPO-a iznositi 10 milijardi dolara.

Zanimljivo, neki analitičari navode kako je i to prenapuhana vrijednost, tržišna vrijednost kompanije iznosila bi 10 x godišnji prihodi, a posljednji podaci pokazuju kako broj aktivnih korisnika Zynginih igara opada iz mjeseca u mjesec.

Zynga 90 posto svojih prihoda povlači iz prodaje poboljšanja i virtualnih predmeta u svojim društvenim igrama koje na Facebooku igra više od 200 milijuna korisnika.

U prvih 9 mjeseci ove godine Zynga je ostvarila prihode od 828 milijuna dolara, a neto dobit u istom razdoblju iznosila je 30,7 milijuna dolara.

Kao što je već najavljeno, Zynga će idući tjedan krenuti na IPO "roadshow" na kojem će ulagače upoznavati s prednostima ulaganja u IPO, dok se sami izlazak na burzu očekuje negdje sredinom ovog mjeseca. Tada ćemo doznati da li je Zynga "prava stvar" ili će kola krenuti nizbrdo baš kao i u slučaju Groupona...

Pročitajte još:

- Šef Zynge pred IPO-om starije zaposlenike ucijenio otkazom ako ne vrate dionice koje posjeduju

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram