Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2011

Bloomberg: Nova hrvatska vlada mora hitno spriječiti pad ionako slabog kreditnog rejtinga

Direktor istraživanja tržišta u razvoju u Royal Bank of Scotland (RBS) Tim Ash izjavio je za Bloomberg da će tržišta u početku biti 'vesela' zbog natpolovične pobjede Kukuriku koalicije, ali je istaknuo da novi premijer treba brzo reagirati da bi uvjerio ulagače u ozbiljne namjere...

RBS-ov analitičar Tim Ash smatra da bi budući hrvatski premijer Zoran Milanović trebao postići sporazum s MMF-om o financiranju kojim bi se ojačao proračun i definirala restriktivna politika potrošnje. Ash ističe da bi to "dodatno potaknulo tržišta" i stvorilo preduvjete za povoljnije refinanciranje dugova, ali i širi reformski zamah, prenosi T-Portal.

U Bloombergovoj analizi navodi se da je Savez za promjene obećao smanjenje troškova mirovinskog sustava i stvaranje radnih mjesta privlačenjem ulaganja u energiju, transport i turizam. Također, planiraju prepoloviti proračunski deficit u iduće četiri godine.

Bloomberg ističe da recesija u Hrvatskoj traje dulje nego u drugim balkanskim državama te da je hrvatski kreditni rejting prije godinu dana snižen na BBB-, jedan korak iznad "smeća" (junk), zbog pogoršavanja fiskalne pozicije i otežanog pristupa vanjskim izvorima financiranja.

Hrvatska se vraća natrag u recesiju zajedno s jugoistočnom europom, navodi Reuters, a manjak likvidnosti paralizirao je mnoge tvrtke. Ukupni vanjski dug je premašio 100 posto BDP-a.
"Nema vremena za gubljenje", izjavio je za Reuters analitičar Damir Novotny. "Vlada si ne može dozvoliti tradicionalnih 100 dana poštede. Odmah se moraju konsolidirati javne financije i primijeniti mjere za unaprjeđenje konkurentnosti i poslovne klime", zaključuje Novotny.

Pročitajte još:

- Ekonomski analitičari su složni: Ako Milanovićeva vlada ne uspije, Hrvatsku čeka ekonomski krah! 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram