Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2011

PAKAO: Dobrodošli u Kinu, zemlju s 815 milijuna radnika i radnim danom od 19 sati

Tisuće tvorničkih radnika u južnoj, najrazvijenijoj kineskoj provinciji Guangdong štrajkalo je prošlog tjedna protestirajući zbog sve manjih dnevnica, a sve težih uvjeta rada...

Tri dana prosvjedovale su stotine otpuštenih radnika ispred šangajske tvornice Hi-P International, singapurskog opskrbljivača velikih elektroničkih kompanija kao što su Motorola i HP, javlja HRT.

U uvjetima smanjenja potrebe za radnom snagom i borbe poslodavaca sa sve većim cijenama i smanjenim izvozom ljudi se masovno otpuštaju. Oni sretniji koji uspiju zadržati radno mjesto žale se na kršenje prava radnika i uvjeta rada.

"Nekada traže od nas da radimo 18 ili 19 sati na dan. Nekada je prekovremeni rad dulji od normalnoga osmosatnog radnog vremena", rekao je jedan radnik Hi-P Internationala. Dužnosnici te tvrtke u Šangaju i Singapuru odbijaju komentirati i prosvjed i optužbe radnika. Prema nekim podacima, u Kini ima 815 milijuna radnika i radnica. Posljednjih nekoliko godina broj prosvjeda i pobuna radnika povećan je za 30% u odnosu na devedesete.

Pročitajte još:

- Velike promjene u Kini: Granica siromaštva s 55 centi podignuta na 1 dolar na dan

- VELIKA STVAR: Kina će stranim kompanijama omogućiti prodaju dionica na Šangajskoj burzi?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram