Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2011

Biografija Zorana Milanovića: Evo kako je klinac iz Trnja postao najmlađi hrvatski premijer

Kratka biografija budućeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića...

Zoran Milanović rođen je u Zagrebu, 30. listopada 1966. godine. Otac Stipe i majka Gina rodom su iz Sinja. Djetinjstvo provodi u starom Trnju, za nekadašnji Zagreb tipičnoj radničkoj četvrti malih obiteljskih kuća.

Pohađao je srednju školu „Centar za upravu i pravosuđe” (danas I. gimnazija). Diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu kao izvrstan student. Za vrijeme studiranja dobiva Rektorovu nagradu i sudjeluje na studentskom natjecanju iz međunarodnog javnog prava „Telders” u Haagu. Prema vlastitom priznanju, u mladosti je bio buntovan, a ponekad i sklon tučnjavi.

Poslije srednje škole za upravu i pravosuđe, Milanović završava Pravni fakultet kao izvrstan student i dobitnik rektorove nagrade. Zapošljava se najprije na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a zatim, 1993. u Ministarstvu vanjskih poslova. Godinu dana kasnije odlazi u mirovnu misiju OESS-a u ratni Azerbejdžan, u okupirani Nagorno Karabah. Savjetnikom u hrvatskoj misiji pri Europskoj Uniji i NATO-u u Bruxellesu postaje 1996. godine, a dvije godine kasnije na tamošnjem sveučilištu završava poslijediplomski studij prava Europske Unije.

1999. godine učlanjuje se u SDP (do tada nije bio član ni jedne političke stranke). Nakon pobjede koalicije prevođene SDP-om na izborima 2000. godine, povjerena mu je komunikacija s NATO-om. Tri godine kasnije postaje pomoćnik ministra vanjskih poslova Tonina Picule. Nakon pobjede HDZ-a na izborima 2003. odlazi s mjesta pomoćnika.

Kao član SDP-a, 2004. godine stavlja svoj mandat pomoćnika ministra vanjskih poslova na raspolaganje i dolazi u središnjicu SDP-a za člana novoosnovanog Izvršnog odbora i međunarodnog tajnika s posebnim zaduženjem održavanja kontakata s drugim političkim strankama. Početkom rujna 2006. godine izabran je za koordinatora rada SDP-a u četvrtoj izbornoj jedinici.

Nakon smrti Ivice Račana, na sjednici Glavnog odbora 21. travnja prvi najavljuje kandidaturu za predsjednika stranke. Objava kandidature dočekana je ovacijama. Prevladavajuće mišljenje u osvit izborne konvencije bilo je kako Račan, u tekstu svoje ostavke neposredno pred smrt, sintagmom o "novim snagama" zapravo daje podršku Milanoviću u kandidaturi za predsjednika. Na 10. izvandrednoj izbornoj konvenciji Milanović je u drugom krugu pobjedio Željku Antunović sa 150 glasova prednosti i time postao drugi predsjednik SDP-a u povijesti. Zahvaljujući njegovom izboru, rejting SDP-a u istraživanjima je doživio rast i mnogi analitičari predviđali su uvjerljivu pobjedu lijeve opcije na predstojećim parlamentarnim izborima. Međutim, HDZ pobjeđuje na izborima u zimu 2007. godine, što su neki komentatori pripisali nedostatku iskustva kod Milanovića.

15. lipnja 2007. godine Hrvatski sabor ga je izabrao za predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Europske Unije. Nakon parlamentarnih izbora 2007. godine izabran za zastupnika u Hrvatski sabor u 1. izbornoj jedinici. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru. Na 11. konvenciji SDP-a 10. svibnja 2008. godine ponovno izabran za predsjednika SDP-a.

U prosincu 2011. godine predvodi oporbenu "Kukuriku koaliciju" na parlamentarnim izborima i osvaja 80 zastupničkih mandata. Milanović će možda već do kraja godine postati novi hrvatski premijer.

"Izjašnjava se kao ateist", navodi se u članku na Wikipediji. Od 1994. u braku je sa Sanjom Musić-Milanović s kojom ima dva sina - Antu i Marka. Govori engleski, ruski i francuski.

Foto:Kukuriku flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram