Zatvori
Poslovni Puls
06/12/2011

Svjetsko tržište: Strah od pada kreditnog rejtinga, mjesečni rast trgovine na malo u eurozoni...

Nakon iznenađujuće velikog pada u rujnu (-1,4%), trgovina na malo u eurozoni zabilježila je pad blaži od očekivanja koji je u listopadu iznosio 0,4% godišnje...

Maloprodaja u Francuskoj i Njemačkoj zabilježila je dovoljno veliki mjesečni rast da ublaži negativne posljedice pada u Španjolskoj i Portugalu te je tako spomenuti pokazatelj zabilježio rast od 0,4% u odnosu na rujan (iznad očekivanja).

Očekuje se da će kućanstva vrlo vjerojatno smanjiti potrošnju u idućoj godini s obzirom na povećanje stope nezaposlenosti, ali i pada povjerenja potrošača na najnižu razinu u posljednje dvije godine (-20,4). PMI indeks uslužnog sektora eurozone zabilježio je pad veći od očekivanja te je u studenom iznosio 47,5 podržan prvenstveno padom spomenutog pokazatelja u Njemačkoj (50,3), dok su Italija i Francuska zabilježile rast (45,8 odnosno 49,6). ISM indeks neprerađivačkog sektora u SAD-u zabilježio je rast u studenom po najnižoj stopi od siječnja 2010. (52), što je ispod očekivanja (53,8) dok su industrijske narudžbe u listopadu zabilježile pad od 0,4% (očekivano -0,3%).

Optimizam nastavljen i na početku tjedna stvarao je pritisak na cijene njemačkih i američkih državnih obveznica. Potražnja za sigurnim utočištima se smanjila, dionički indeksi porasli, a spreadovi i prinosi periferije eurozone, osobito Italije, značajno su pali. Desetgodišnji talijanski prinos spustio se na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca.

Smirenje napetosti na tržištu dijelom je posljedica usvojenih mjera štednje u Italiji, a dijelom nastojanja čelnika eurozone da pronađu dugoročno rješenje krize (poput bliže fiskalne suradnje članica). Ipak, tržište je vrlo osjetljivo. Stoga će biti zanimljivo vidjeti današnju reakciju tržišta na sinoćnju najavu mogućeg smanjenja kreditnih rejtinga 15 država članica eurozone od strane agencije S&P, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram