Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2011

Gle tko to govori: Zaboravite na Grčku, Nizozemci su najzaduženiji narod u eurozoni!

Nakon silnih priča o lijenim i rastrošnim Grcima, Talijanima, Portugalcima i Španjolcima, čini se kako je i jedna Nizozemska u istom klubu...

Nepoznanica je da Nizozemska kao vrlo razvijena država ima velik suficit na tekućem računu od čak 8 posto, najnižu nezaposlenost u eurozoni - 4,3 posto te relativno nizak dug od 64 posto BDP-a.

Nizozemska su kućanstva najzaduženija u eurozoni s dugom od 240 posto svojih raspoloživih prihoda. Krivac za to su hipotekarni krediti. Naime nizozemske su banke godinama davale hipotekarne kredite koji su iznosili i više od 125 posto vrijednosti nekretnine. To je značilo da su dužnici mogli kupiti kuću, platiti sve provizije i poreze, preurediti nekretninu, a često bi im ostalo novca i za novi auto.

Osim toga kamate na hipotekarne kredite mogu biti porezna olakšica.

Kombinacija svega toga dovela je do činjenice da su Nizozemci najzaduženiji stanovnici eurozone! Da, više i od Grka i Talijana.

Prema posljednjim podacima Eurostata, Nizozemska je u trećem kvartalu već zabilježila pad BDP-a, a ništa bolje vjerojatno neće biti niti iduće godine.

Pročitajte još:

- BITKA ZA EUROPU: Europska komisija konačno predstavlja projekt euro-obveznica

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram