Zatvori
Jasmin Hadzic
08/12/2011

Europski lideri namjeravaju produžiti vijek trajanja Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF)

I dok svi čekaju odluke velikog EU summita koji će se 9. prosinca održati u Bruxellesu - iz Europe dolaze vijesti o daljnjem razvoju situacije oko sudbine Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF)...

Kako javlja Financial Times, pozivajući se na visoke europske dužnosnike, trenutno se razmišlja o produljenju "vijeka trajanja" Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF). Naime, po izvornoj ideji 440 milijardi eura težak EFSF trebao bi prestati djelovati negdje sredinom 2012. godine kada će profunkcionirati njegov nasljednik, Europski mehanizam za stabilnost (ESM) težak 500 milijardi eura.

Ovo nije prvi put da čujemo kako Europa planira uspostaviti most između EFSF-a i ESM-a kako bi se pojačala borba protiv dužničke krize koja i dalje prijeti velikim globalnim gospodarskim i financijskim slomom.

Podsjetimo, europski dužnosnici planirali su povećati kapital EFSF-a na 1 bilijun eura, no nakon serije katastrofalnih pregovora s najvećim ulagačima, čini se kako je ta ideja u potpunosti odbačena.

FT sada tvrdi kako je posljednji plan produžiti vijek trajanja EFSF-a, a  ESM-u omogućiti povlačenje novca iz Europske središnje banke (ECM). No i to je malo vjerojatan scenarij ako uzmemo u obzir protivljenje Njemačke i samog ECB-a kada je nešto takvo pokušano u slučaju EFSF-a.

EFSF je već dao zajam Grčkoj, Irskoj i Portugalu u iznosu od 190 milijardi eura, pa u najboljem slučaju EFSF i ESM zajedno će na raspolaganju imati oko 700 do 800 milijardi eura, što niti u teoriji nije dovoljno za spašavanje najvećih posrnulih gospodarstava eurozone poput Italije ili Španjolske koje bi zajedno bi vrlo lako mogle "pojesti" 2 do 3 bilijuna eura. S druge strane, bolji poznavatelji prilika navode kako ne treba očekivati da će ECM u srpnju, kada bi trebao postati funkcionalan, raspolagati sa svih 500 milijardi eura.

Stvari su se samo dodatno pogoršale ovaj tjedan kada je rejting agencija S&P najavila moguće sniženje rejtinga za 15 zemalja članica eurozone, ali i kreditnog rejtinga samog EFSF-a koji još uvijek nosi ocjenu AAA.

Puno zbunjujućih i često konfliktnih informacija.

Ne preostaje nam ništa drugo nego pričekati veliki summit u Bruxellesu.

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy obećavaju kako će u petak konačno postići dogovor koji bi trebao unijeti dozu mira i stabilnosti na financijska tržišta koja u ovom trenutku nisu previše uvjerena da eurozona i zajednička euro valuta - imaju održivu budućnost.

Pročitajte još:

- Bizarno: Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble “pozdravio” S&P-ovu prijetnju Europi

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram