Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2011

Svjetsko tržište: Rast cijena američkih obveznica, uspravanje rasta industrijske proizvodnje u Njemačkoj

U listopadu deficit robne razmjene Francuske iznosio je 6,248 milijardi eura što je iznad očekivanja (6,000 milijardi eura)...

Industrijska proizvodnja u Italiji, nakon pada od 2,75 godišnje u rujnu, u listopadu bilježi ubrzanje stope pada koja je iznosila 4,2% godišnje. Na mjesečnoj razini zabilježen je pad od 0,9 posto. Pad obujma industrijske proizvodnje posljedica je smanjenja potražnje glavnih emitivnih tržišta.

Ipak, isti pokazatelj u Njemačkoj bilježi godišnji rast od 4,1% (u rujnu je rast iznosio 5,4%) što predstavlja usporavanje stope rasta dok je na mjesečnoj razini, nakon pada od 2,8% u rujnu, zabilježen rast od 0,8% što je iznad očekivanja (0,5%). Godišnji rast industrijske proizvodnje u Njemačkoj podržan je rastom proizvodnje prerađivačke industrije od 5,4% godišnje i građevine od 1,6% dok je proizvodnja energije ostvarila godišnji pad od 10,2 posto.

I njemačke i američke državne obveznice zabilježile su u srijedu rast cijena. Aukcija 4,09 mrld eura petogodišnjih njemačkih obveznica bila je popraćena solidnom potražnjom (bid/cover 2,1) podržana još uvijek popriličnom neizvjesnošću glede mogućeg rješavanja dužničke krize i ishoda sutrašnjeg EU summita.

Na jučerašnjoj aukciji ECB-a je plasirala bankama 50,7 milijardi dolara pozajmica s rokom dospijeća za 84 dana i 1,6 milijardi dolara s rokom dospijeća za sedam dana. Uz fiksne kamatne stope 0,59 odnosno 0,58 posto. U fokusu investitora danas je sastanak ECB-a uz očekivanja spuštanja referentnog kamatnjaka na 1%, dok se u SAD-u očekuju podaci s tržišta rada.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram