Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2011

Svjetsko tržište: Rast industrijske proizvodnje u Francuskoj, odjeci EU summita u Bruxellesu...

U petak su objavljeni rezultati tekućeg računa platne bilance, inflacije i robne razmjene za Njemačku...

Pa je tako,tekući račun bilance plaćanja u listopadu zabilježio suficit od 10,3 milijarde eura što predstavlja smanjenje suficita iznad očekivanja (14 mlrd eura). Inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, zabilježila je(prema konačnim podacima) rast od 2,4% u studenom dok na mjesečnoj razini ne bilježi nikakve promjene kako je i očekivano.

Dok je saldo robne razmjene u listopadu iznosio je 11,6 milijardi eura (ispod očekivanih 15 mlrd eura). Industrijska proizvodnja u Francuskoj bilježi godišnji rast od 1,8% u listopadu što predstavlja povećanje stope rasta u odnosu na rujan kada je iznosila 0,9 posto. Na mjesečnoj razini, iako je očekivan daljnji pad, nisu zabilježene nikakve promjene. Saldo robne razmjene u Velikoj Britaniji u listopadu bilježi smanjenje deficita koji je nakon rujanskih 4,298 mlrd funti iznosio 1,552 mlrd funti. Isti pokazatelj u SAD-u bilježi tek blago smanjenje s -44,2 mlrd dolara na 43,5 mlrd dolara u listopadu.

Cijeli tjedan iščekivani EU summit u Bruxellesu u petak je konačno i održan. Čelnici zemalja dogovorili su se oko jače uloge MMF-a, u koji će biti uplaćeno dodatnih 200 milijardi eura za potrebe pomoći zemljama s fiskalnim problemima. Nadalje, sve članice Unije, izuzev Velike Britanije, složile su se oko potrebe stvaranja jače fiskalne unije i oko strožih mjera kažnjavanja nepoštivanja zajedničkih odrednica, koje bi trebale biti ugrađene u zakonodavni sustav svake zemlje članice eurozone.

Njemačka kancelarka A. Merkel rekla je kako očekuje da će do početka ožujka svi ugovori biti gotovi i ratificirani. Na zaključke sastanka tržišta su reagirala mlako; uz blagi rast optimizma i suzdržanost s obzirom na protivljenje Velike Britanije. Ovaj će tjedan reakcije nakon sastanka i retorika Velike Britanije biti u fokusu, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram