Zatvori
Jasmin Hadzic
13/12/2011

Spustimo se na zemlju, "normalni" ljudi i dalje nemaju pojma što je grupna kupovina

Ne prođe tjedan dana a da ne čujemo o pokretanju još jednog portala za grupnu kupovinu, pa bi normalan čovjek pomislio kako pola nacije trenutno na internetu kupuje posredstvom dotičnih servisa...

Ipak istina je nešto sasvim drugo...

Internet portal Monitor jučer je postavio anketu o grupnoj kupovini koja je (barem u prva 24 sata) pokazala kako polovica internet korisnika i dalje nema pojma što je zapravo grupna kupovina, a čak 25 posto korisnika nema nikakvu namjeru koristiti usluge servisa poput Kolekive, KupiMe ili PonudaDana. Valja imati na umu da je Monitorova publika nešto starija i internet - iskusnija, pa možemo samo zamisliti što bi pokazali rezultati slične ankete na jednom Indexu ili Net.hr-u.

15 posto anketiranih tvrdi da redovito koristi servise za grupnu kupovinu.

Ovi podaci o pravoj popularnosti grupne kupovine u Hrvata pokazuju dvije stvari:

- "normalni" internet korisnici i dalje ne znaju što je grupna kupovina, čemu zasigurno pridonosi još uvijek raširen trend paničnog straha od korištenja kreditnih kartica na internetu.

- oko 75  posto internet korisnikaj još uvijek ne koristi servise za grupnu kupovinu, što je veliki potencijal za daljnje širenje i odgovor na pitanje zašto na malom hrvatskom internet tržištu posluje čak 50 servisa za grupnu kupovinu.

Prema nedavno objavljenom istraživanju, vrijednost tržišta grupne kupovine u Hrvatskoj u 11. mjesecu iznosila je 7.5 milijuna kuna. Prema prikupljenim informacijama, ukupni broj kupljenih ponuda (kupona) približava se brojci od 42.000. Prosječna cijena ponude u 11. mjesecu iznosila je 181 kunu, pokazali su rezultati istraživanja specijaliziranog portala SveJeTu.

Kad sve ovo uzmemo u obzir, jasno je da su domaći servisi za grupnu kupovinu uhvatili tek komadić tržišta, pa je za očekivati da nas čekaju lansiranja novih Groupon klonova, ali pitanje je do koje mjere tržište može nastaviti bujati jer trenutno 9 najvećih portala za grupnu kupovinu drži 90 posto tržišta.

U jednom trenutku jednostavno mora doći do velike konsolidacije.

Veliki će prisiliti male na prodaju ili na zatvaranje...

Pročitajte još:

- INTERVJU: Vladimir Nikolić, suosnivač srpskog aukcijskog portala Limundo

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram