Zatvori
Jasmin Hadzic
14/12/2011

Čak 42 posto luksuznih brodica u Italiji u vlasništvu osoba koje godišnje zarađuju manje od 150.000 kuna

Razmjeri izbjegavanja plaćanja poreza u Italiji su jednostavno fantastični...

A mislili smo da su ludi Grci sa svojim ilegalnim bazenima uvjerljivo najmaštovitiji bjegunci od poreznih opterećenja...

Alex Roe, Britanac na podužem privremenom radu u Italiji, na svom blogu ItalyChronicles upozorava na zloglasnu talijansku kulturu izbjegavanja plaćanja poreza koja je, između ostalog, direktno odgovorna za katastrofalno stanje talijanskih državnih financija.

Prema službenim procjenama, izbjegavanje plaćanja poreza talijansku državu godišnje stoji više od 180 milijardi eura! Da, dobro ste pročitali, riječ je o milijardama eura! Kao glavni razlog izbjegavanja plaćanja poreza, talijanski poslodavci navode preskupo i neefikasno tržište rada.

I dok se bogati Talijani žale na visoke poreze istovremeno raste broj "siromašnih" vlasnika luksuznih plovila. U zemlji gdje prosječna mjesečna neto plaća iznosi 1.500 eura, čak 42,4 posto svih luksuznih plovila u Italiji nalazi se u vlasništvu osoba koje godišnje zarađuju manje od 20.000 eura! Nešto ovdje ozbiljno ne štima, zar ne?

U usporedbi s hrvatskim prilikama, to bi značilo da je svaka druga jahta i luksuzna brodica u vlasništvu osobe koja ima mjesečna neto primanja od oko 6.000 kuna.

Priča se nastavlja...

Prema pisanju talijanskih dnevnih novina Sole 24 Ore, u Italiji živi oko 200.000 vlasnika luksuznih automobila poput Mercedesa ili BMW-a, no oni u prosjeku godišnje zarađuju tek 20.000 do 50.000 eura - tj. to je iznos koji prijavljuju državi.

Nakon ovakvih podataka, jasno je kakav izazov ima nova vlada talijanskog premijera Maria Montija. U izuzetno kratkom roku mora promijeniti kulturu izbjegavanja plaćanja poreza i dramatično povećati efikasnost naplate istog.

Biti će to veoma teško u zemlji gdje su svakodnevica novinski natpisi poput onog o Talijanu s godišnjim prihodima od 500 eura koji posjeduje ni manje ni više nego pet (5) Ferrarija!

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Razina talijanskog duga je neodrživa, potrebno je ući u hitno restrukturiranje

- Evo zašto je Italija izgubila kreditni rejting: Porno zvijezda Cicciolina prima 39.000 eura iz državnog proračuna!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram