Zatvori
Poslovni Puls
14/12/2011

Svjetsko tržište: Rast inflacije u Francuskoj, oporavak indeksa ekonomskog povjerenja u Njemačkoj...

Inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u Francuskoj zabilježila je godišnji rast s 2,3% u listopadu na 2,5% u studenom što je više od očekivanja...

Inflacija je tako dosegla najvišu razinu u posljednje tri godine uzrokovana prvenstveno rastom cijena energenata (+11,2% godišnje) i cijena duhana (+8,5% godišnje kao posljedica povećanja poraza na duhan). Isti pokazatelj u Velikoj Britaniji bilježi rast od 4,8% (u listopadu je iznosio 5%) kako je i očekivano. Rast cijena i dalje je posljedica rasta cijena energije (+17,1% godišnje) i transporta (+10,5% godišnje).

ZEW indeks ekonomskog povjerenja u Njemačkoj zabilježio je rast s -55,2 u studenom, što je bila najniža razina u posljednje tri godine, na -53,8 u prosincu što je iznad očekivanja. Posljedično, zabilježen je rast i ZEW indeksa ekonomskog povjerenja u eurozoni s -59,1 na -54,1 u prosincu. Trgovina na malo u SAD-u rasla je po najnižoj stopi u posljednjih pet mjeseci, 0,2% mjesečno iako je očekivan rast od 0,6% što daje naslutiti da će ozbiljniji rast ipak morati pričekati snažnije zapošljavanje. FOMC je očekivano zadržao referentni kamatnjak na 0,25 posto.

Jučer je na međunarodnim tržištima u fokusu bio sastanak FOMC-a. Prema očekivanjima, referentna kamatna stopa je ostavljena na minimalnoj razini (0-0,25%), a najavljeno je da bi se navedene razine mogle zadržati sve do sredine 2013. godine. Nadalje, utvrđeno je da američko gospodarstvo nastavlja umjereno rasti unatoč problemima u eurozoni, koji će i dalje predstavljati rizik za ekonomski rast. Nove mjere monetarnog popuštanja nisu najavljene, ali je rečeno da će njihovo uvođenje ovisiti o razvoju događaja u eurozoni i utjecaju na američko gospodarstvo. Nakon sastanka prinos na desetogodišnju američku obveznicu spustio se na 1,96 posto, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram