Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2011

Evo što nas čeka u EU: Hrvatski BDP iznosi tek 61 posto prosjeka Europske unije

Glavni europski statistički ured Eurostat jučer je objavio konačne podatke o kretanju bruto društvenih proizvoda (BDP) u 2010. godini za sadašnje i buduće zemlje članice EU-a...

Uz BDP po paritetu kupovne moći, koji je najčešći indikator bogatstva, Eurostat je objavio i BDP po stvarnoj individualnoj potrošnji, koji se smatra indikatorom koji bolje i preciznije održava ekonomsku situaciju kućanstava.

Hrvatski BDP po glavi stanovnika pao je sa 64 posto, koliko je iznosio 2009., na 61 posto prošle godine, a prema stvarnoj individualnoj potrošnji pao je s 58 na 56 posto.

Prema prvom indikatoru Hrvatska je bolja od Litve (57 posto), Latvije (51 posto), Rumunjske (46 posto) i Bugarske (44 posto). Ljestvica zemalja po BDP-u prema stvarnoj individualnoj potrošnji je slična, s tim da je Litva (61 posto) ispred Hrvatske (56 posto).

I 2010. najbogatiji je bio Luksemburg čiji BDP, mjeren paritetom kupovne moći, iznosi 271 posto europskog prosjeka. Za visoki luksemburški prosjek dijelom je odgovoran i veliki broj radnika koje rade u toj zemlji, a žive u okolnim zemljama, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji, prenosi T-Portal. Usporedbe radi, bruto nacionalni dohodak Luksemburga, koji obuhvaća i zarade luksemburških državljana u inozemstvu, ali ne i stranih državljana u Luksemburgu, iznosi 195 posto europskog prosjeka.

Iza Luksemburga je Nizozemska sa 133 posto europskog prosjeka, zatim Irska (128 posto), Danska (127). Na dnu ljestvice su Latvija (51 posto), Rumunjska (46 posto) i Bugarska (44 posto). Među kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU-u najbolje stoji Turska, čiji BDP mjeren po paritetu kupovne moći iznosi 49 posto europskog prosjeka, zatim Crna Gora (41 posto), Makedonija (36 posto), Srbija (35 posto), BiH (31 posto) i Albanija (28 posto).

Prema stvarnoj individualnoj potrošnji, BDP u Turskoj je 53 posto, Crnoj Gori 51 posto, Srbiji 43 posto, Makedoniji 41 posto, BiH 37 posto i Albaniji 31 posto, javlja T-Portal.

Pročitajte još:

- Potpisom Ugovora o pristupanju Hrvatska je danas “de facto” postala 28. zemlja članica Europske unije

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram