Zatvori
Jasmin Hadzic
19/12/2011

Proizvođač popularne hit igrice "Angry Birds" planira izlazak na Honkonšku burzu 2013. godine

Ako ste ponosni vlasnik iPhone ili Android smartphonea vjerojatno ste barem u jednom trenutku zaigrali iznimno zabavnu mobilnu igricu Angry Birds...

Nakon prošlotjednog ne-tako uspješnog izlaska Zynge na burzu, čini se kako o istom razmišlja i finski razvojni studio Rovio koji je prije nekoliko godina lansirao jednostavnu, no iznimno zaraznu seriju mobilnih video igara "Angry Birds".

Šef Roviovog marketinga Peter Vesterbacka u razgovoru za finske novine Tekniikka&Talous kazao je da Rovio razmišlja o izlasku na burzu u obliku inicijalne javne ponude dionica (IPO). Iako u Roviu navodno razmišljaju o Njujorškoj burzi nešto vjerojatnija opcija je izlistavanje dionica kompanije na burzi u Hong Kongu koja u posljednje vrijeme privlači sve više "zapadnjačkih" kompanija. Između ostalih na honkonškoj burzi su izlistani "titani" poput Prade, Samsonitea i L'Occitanea.

"Azija je brzorastuće tržište, tamo je novac", rekao je Vesterbacka.

Vjerojatno glavna beneficija izlistavanja u Hong Kongu jest dostupnost kapitala golemih kineskih mirovinskih fondova.

Procjene vrijednosti Rovia u ovom se trenutku kreću od 2,6 milijardi do čak 9,1 milijarde američkih dolara, doznaje Reuters.

Otkada su popularne “Angry Birdse” svijetu podarili prije dvije godine, Rovio je zabilježio više od 600 milijuna preuzimanja Angry Birds video igara, razvili su veliki biznis s prodajom licenciranih proizvoda, a već se duže vrijeme šuška i o hollywoodskoj produkciji “Angry Birds” visokobudžetnog animiranog filma. Većinu prihoda Rovio ostvaruje putem prodaje virtualnih proizvoda i poboljšanja unutar samih igara, koje su većinom besplatne. Zanimljivo, Rovio je prije “Angry Birdsa” izbacio 51 mobilnu video igru, bez većeg uspjeha na svjetskom tržištu…

Nedavno je procurila vijest da je Zynga, proizvođač popularnih Facebook igara poput FarmVillea i MafiaWarsa, pokušala kupiti Rovio za čak 2,25 milijardi dolara. Uprava Rovia tu je ponudu odbila, navodno bez previše premišljanja.

Vesterbacka je u razgovoru za Tekniikka&Talous rekao kako je njihov krajnji cilj stvaranje velikog medijskog konglomerata po uzoru na jedan Disney koji bi uključivao poduži niz proizvoda s brendom Angry Birds.

Poprilično hrabra izjava ako uzmemo u obzir da Disney danas vrijedi više od 65 milijardi dolara.

Rovio je ranije ove godine osigurao ulaganje teško 42 milijuna dolara od poznatog američkog ulagačkog fonda Accel Partners i venture capital fonda Atomico Ventures iza kojeg se krije osnivač Skypea Niklas Zennstroem.

Pročitajte još:

- Zbog igrice “Angry Birds” američke tvrtke na gubitku od nevjerojatnih 1,5 milijardi dolara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram