Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2011

Hrvatski analitičari ne mogu postići konsenzus o ekonomskim izgledima za 2012. godinu

Ljubi Jurčiću drugi je put zaredom pripala nagrada „Gorazd Nikić“ za ekonomskog analitičara godine koju dodjeljuje Privredni vjesnik...

Ljubo Jurčić je dobio većinu glasova u anketi u kojoj je sudjelovalo 442 poduzeća, a u uži izbor ušli su još i Damir Novotny, Željko Lovrinčević, Guste Santini i Branko Grčić.

U idućoj godini Jurčić prognozira pad hrvatskog BDP-a od 1 posto, u optimističkoj varijanti. Mnogo će toga ovisiti, dodaje, o kretanjima u Njemačkoj i Italiji, glavnim hrvatskim trgovinskim partnerima.

Glavni zadatak nove vlade prema njegovu mišljenju bit će poticanje zapošljavanja, jer je neprihvatljivo da u Hrvatskoj ne radi 500.000 radno sposobnih stanovnika. Za pokretanje proizvodnje potrebno je razviti institucije koje će pomoći da se razviju novi proizvodi s kojima će domaće tvrtke biti konkurentne na tržištu.

Uz dodjelu nagrade za najboljeg analitičara Privredni vjesnik promovirao je i posebno izdanje „Poslovna očekivanja 2012.“, s prognozama i ocjenama tržišnih kretanja u idućoj godini stotinjak predsjednika uprava i vlasnika vodećih hrvatskih poduzeća.

Analizirajući njihove odgovore, ekonomist Žarko Primorac primijetio je da se osjeti blagi optimizam. Po njegovu mišljenju, pozitivan signal dalo je potpisivanje ugovora s Europskom unijom i promjena vlasti koja bi mogla ohrabriti sudionike na tržištu na nova ulaganja. Primorac smatra da će novi rast donijeti jedino poticaji, jer se nitko iz krize nije izvukao samo s restrikcijama. Uspije li nova vlast utjecati na smanjivanje nelikvidnosti i dobiju li mala i srednja poduzeća dovoljno kredita za nove investicije, Primorac očekuje u idućoj godini rast BDP-a od 1 do 1,5 posto.

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, umjereni je optimist. On smatra da je važno napraviti ravnotežu između javne potrošnje i realne ekonomije, restrukturirati javna poduzeća i nastaviti njihovu privatizaciju. Smanjenje poreznog pritiska i smanjenje parafiskalnih davanja, osobito onih koje je nametnula lokalna vlast, trebali bi biti prioriteti nove vlade, ocijenio je Roglić.
Za Zdravka Jelčića, direktora tvtke Spin Valis, naglasak u idućoj godini treba biti na poticanju izvoza. U drvnoj industriji izvoz je dobio snažan zamah ovogodišnjim rastom od 10 posto. Država bi trebala i dalje poticati izlazak hrvatskih tvrtki na nova tržišta i pomoći proizvodnim tvrtkama da zadrže obujam proizvodnje i zaposlenosti.

Realni optimizam stiže i iz Agrokora, najveće hrvatske kompanije. Damir Kuštrak, izvršni potpredsjednik Agrokora za inozemna tržišta, ocijenio je da uz primjereno bankarsko praćenje, domaće tvrtke mogu ostvariti rast i u relativno teškim kriznim okolnostima. Rast Agrokora mjerit će se ove godine dvoznamenkastom brojkom, a očekuju se i koristi iz velikih preuzimanja (Mercator). Određena živost zapaža se i na domaćem tržištu po rastu potrošnje posljednjih mjeseci i podacima iz banaka o smanjenju zaduženosti građana.

Poslovni sektor se dosad spretno prilagođavao krizi, ocijenio je Boris Cota, savjetnik za ekonomiju predsjednika Ive Josipovića. U narednom razdoblju u javnom sektoru vodit će se bitka za efikasnost države, za konsolidaciju proračunskih prihoda i očuvanje kreditnog rejtinga. Moguć je zbog svega toga i pad BDP-a, ali Vlada ima priliku svojim mjerama djelovati na duži rok i ojačati ukupnu konkurentnost hrvatskog gospodarstva, zaključio je Cota.

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram