Zatvori
Poslovni Puls
22/12/2011

Sve dramatičnije oko Agrokorovog preuzimanja Mercatora - Ivica Todorić spreman odustati?

Prekjučerašnja vijest o tajanstvenom američkom ulagačkom fondu koji je u zadnji trenutak spriječio Agrokorovo preuzimanje slovenskog trgovačkog lanca Mercatora dobiva pomalo neočekivani nastavak...

Eatons Capital sa sjedištem u Las Vegasu objavio je namjeru predaje ponude preuzimanja za kupnju dionica slovenske Pivovarne Laško.

Tko stoji iza tvrtke, nije jasno, no upućeni tvrde da je nesumnjivo riječ o osobama iz Slovenije koje se protive prodaji Mercatora, javlja slovenski Finance.si.

Službeni podaci države Nevada govore da Eatons Capital, koji je osnovalo društvo Corporation Makers, miruje od 13. studenog 2009. nakon što je izgubio dozvolu za poslovanje zbog nepoštovanja obveza. Namjera preuzimanja znači da uprava pivovare, unatoč eventualnoj suglasnosti za prodaju 23,34-postotnog udjela Mercatora, istu suglasnost mora dobiti i od skupštine dioničara.

A zbog pritiska oko Mercatora, direktor Nove ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič dao je sinoć neopozivu ostavku. Upravni odbor ovlastio ga je da do izbora novoga i dalje obavlja svoje dužnosti, prenose slovenski mediji. Ekonomist Jože Damjan, nekadašnji ministar za razvoj u vladi Janeza Janše, izjavio je za Slovensku televiziju da je Jašovič odstupio zbog kritika na račun koordiniranja poslova oko prodaje Mercatora. "Radi se o pritiscima koji su došli iz krugova koji zastupaju određene političke i gospodarske interese i lobije, pa i od vlade koja je na odlasku", rekao je.

Prema njegovim riječima, ponuda koju je Agrokor dao vlasnicima, ali i jamstva koja je dao za zaposlene u Mercatoru i stare dobavljače, bila je vrlo širokogrudna i transparentna. Ako do realizacije transakcije ne dođe, u teškoće će s kapitalom doći slovenske banke i Pivovarna Laško (PL), upozorio je.

Istovremeno...

Moguća koncentracija Agrokora i Mercatora je osjetljiva jer bi u tom slučaju Agrokor zauzeo između 30 i 40 posto hrvatskog tržišta. Radi se o osjetljivoj koncentraciji jer se odnosi na tržište namijenjeno opskrbi stanovništva, a problem je i u asimetričnosti tržišta - postoje dva velika igrača i puno malih koji su regionalno neravnomjerno raspoređeni. Izjavio je to Mladen Cerovac, zamjenik predsjednice Vijeća agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Posljednje informacije iz Slovenije govore kako je Todorić spreman čekati do 31. prosinca, a ako nakon tog datuma ne bude izvjesno Agrokorovo preuzimanje Mercatora - spreman je "dignuti" ruke od cijelog posla.

Pročitajte još:

- U Sloveniji i dalje masovni otpor prema sve vjerojatnijem Todorićevom preuzimanju Mercatora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram