Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2011

Ljubo Jurčić, analitičar godine: Nova vlada ne smije samo rezati bez ulaganja u proizvodnju!

Nakon današnjeg potvrđivanja u Saboru i službene primopredaje vlasti u Banskim dvorima, Vlada premijera Zorana Milanovića, potpuno je jasno, neće imati vremena za gubljenje...

Svi očekuju poteze koji bi trebali oživiti gospodarstvo, smanjiti nezaposlenost, osigurati pristojne plaće - izvući državu iz krize.

Ljubo Jurčić, kojemu je drugi put zaredom pripala nagrada Gorazd Nikić za ekonomskog analitičara godine, u HTV-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" komentirao je poteze koje nova Vlada treba povući.

Donošenje proračuna prvi je među njima.

"Bije potrebno rezati proračun za 6, 7 ili 9 milijardi kuna, kako predlažu ekonomski stručnjaci, Svjetska banka i HNB, nego ga treba racionalnije trošiti. Ako vi sada proračun smanjite, netko će izgubiti svoj dohodak, neće biti potražnje i domaća će proizvodnja još više opasti. To će potaknuti novi pad gospodarstva za 1 do 2 posto", ističe Jurčić u kaže kako ne bi bilo dobro da Milanovićeva vlada reže proračun bez novih, pojačanih ulaganja u proizvodnju.

"U sadašnjoj smo krizi zbog pogrešnog pristupa ekonomiji, socijali i životu općenito. To sada treba mijenjati. Ako to ne promijenimo, radikalni rezovi će biti nužni", upozorio je Jurčić.

Kada je u pitanju podizanje stope PDV-a na 25 posto , o čemu se ovih dana sve glasnije priča, Jurčić kaže kako je u vrijeme krize najgora stvar povećavati porezno opterećenje.

Ističe kako je puno bolje povećavati proizvodnju i ulaganja u proizvodne djelatnosti jer će "nam onda svima biti bolje".

Pročitajte još:

- Zakašnjele ideje Đure Popijača: Ako pobjedi HDZ, poduzetnici će plaćati PDV tek nakon naplate!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram