Zatvori
Poslovni Puls
26/12/2011

Hrvatski M SAN je najveća IT kompanija u Adriatic regiji s godišnjim prihodima od 262 milijuna eura

Najvećih 100 IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji u 2010. ostvarili su ukupno 2,53 milijarde eura i zapošljavali nešto više od 13 tisuća radnika...

U odnosu na godinu dana prije ukupni prihod uključenih tvrtki povećan za 4,2 posto. Istodobno, broj zaposlenih smanjen je za 2,9 posto. Najveća kompanija po prihodu bila je regionalni distributer M San Grupa, sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih 262 milijuna eura, a u prvih pet uključeni su i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T. Nalazi su to upravo objavljene studije, koju IDC Adriatics priprema već treću godinu zaredom.

"Nakon oštrog pada zabilježenog u 2009. vodeće kompanije u regije ostvarile su prošle godine blagi rast prihoda" ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor IDC Adriatics. "Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda".

Glavni značajke po tipu poduzeća uključuju:

- U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona; informatičkih poduzeća pružatelja IT usluga i proizvođača softvera vodeće kompanije su: ComTrade Group, S&T, Asseco SEE, dok je među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjače regionalni igrači In2 Grupa i GDi Gisdata.

- Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, a slijedi ga HP. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

- Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera i Diss obje sa sjedištem u Ljubljani. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata predvodi Eurotrade iz Rovinja.

Prema prognozi, u 2011. sve sastavnice hrvatskog IT tržišta, hardver, softver i IT usluge zabilježile su pad. Jedini segmenti tržišta koji su, unutar toga, rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema te usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja. Potrošnja na hardver i dalje zauzima oko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, a slijede ga isporuke IT usluga i softvera.

Pročitajte još:

- LOŠE: U ovoj godini očekuje se pad domaćeg IT sektora od 2,7 posto, blagi oporavak tek iduće godine

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram