Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2011

Prva sjednica nove vlade, Milanović: Vodit ćemo računa o građanima kojima je najteže u ovoj krizi

Prva sjednica nove vlade premijera Zorana Milanovića...

Ukupno porezno opterećenje neće rasti. Rekao je to na početku prve sjednice Vlade pod njegovim predsjedanjem premijer Zoran Milanović. Ponovio je da je pred Hrvatskom zahtjevna godina te da bi rast ukupnoga poreznog opterećenja bio jednostavno neodrživ, prenosi HRT.

"Donosit ćemo odluke koje smatramo najkorisnijim, poslovno najisplativijima i vodit u svakom trenutku računa o tome da oni građani kojima je najteže u ovoj krizi, a to su prije svega radnici i nezaposleni plate najmanju cijenu ili ju ne plate uopće", istaknuo je premijer Milanović.

Vlada je donijela Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave i Poslovnik Vlade RH. Premijer Milanović je naglasio da se time smanjuje ukupni broj visokih dužnosnika i najviših državnih službenika, pa će tako ukupan zbroj zamjenika i pomoćnika ministara nove vlade biti za trećinu manji od zbroja državnih tajnika i ravnatelja uprava bivše vlade.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da se rad državne uprave temelji na šest načela - racionalizaciji, funkcionalnosti, vertikalnoj i horizontalnoj povezanosti, harmonizaciji temeljnih elemenata unutarnjeg ustrojstva, fleksibilnosti unutarnjeg ustrojstva i načelu dostupnosti. Uredbom se definira i ustroj uprava, sektora, službi i odjela, a ministar Bauk je istaknuo kako se ubuduće odjel u sustavu državne uprave može ustrojiti ako ima najmanje pet djelatnika. "Time se prestaje s praksom da imamo u upravi ljude koji su sami sebi šefovi", rekao je.

Članovi Vlade usvojili su i Izvješće o pripremama za referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te prijedlog odluke o obvezi rada ureda državne uprave zbog provedbe državnog referenduma. Vlada je danas usvojila prijedloge uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uredbe o dopuni Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga te uredbe o dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Prije šest dana u Saboru vladajući su izmijenili Ovršni zakon, ali zbog propusta su danas su na sjednici Vlade morali donijeti uredbu o izmjenama Ovršnog zakona. Naime, propustom su samo odgodili do 1. srpnja početak rada javnih ovršitelja ali ne i cijelog Ovršnog zakona zbog čega je nastao pravni vakuum. Stoga je Vlada danas uredbom odredila da se cijeli Ovršni zakon također odgodi do 1. srpnja.

Na zatvorenom dijelu imenovat će zamjenike, dio pomoćnika ministara te vršitelje dužnosti predstojnika Ureda Vlade RH, javlja HRT.

Foto:Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram