Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2012

Deseci tisuća Mađara prosvjedovali protiv "diktatora" Viktora Orbana i njegove ideje o "Orbanistanu"

Pod parolom "Opet će biti republika" deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u Budimpešti protiv novog mađarskog ustava, ocijenivši ga štetnim za demokraciju, dok je vlada na prigodnoj svečanosti slavila početak njegove primjene...

Geslo prosvjeda odnosilo se na novu odredbu ustava koji je stupio na snagu 1. siječnja, kojom se ime Republika Mađarska mijenja u Mađarska, javlja HRT.

Prosvjednici su uzvikivali slogane protiv vlade premijera Viktora Orbana i nosili transparente s natpisima 'Dosta je!', 'Orbanova diktatura', 'Orbanistan' i slične, dok su članovi vlade i predsjednik Pal Schmitt pristizali u Državnu operu gdje se održavala proslava u povodu stupanja na snagu novog ustava.

Temeljni mađarski zakon prihvaćen u travnju dvotrećinskom većinom, koju u parlamentu ima Orbanova stranka Fidesz, naišao je na kritiku Europske unije, američke državne tajnice Hillary Clinton i Amnesty Internationala. Kritičari ustava ističu da on ograničava ovlasti ustavnog suda, prijeti medijskoj slobodi i pojačava političku kontrolu nad pravosuđem.

Pročitajte još:

- Ulazak u Novu godinu Mađari “proslavili” uz stopu PDV-a od rekordnih 27 posto!

- POČELO JE: Moody’s snizio rejting mađarskih obveznica na “junk” razinu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram