Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2012

Bilo je samo pitanje vremena: Cijena dionice Groupona pala debelo ispod IPO razine

Analitičari su već mjesecima upozoravali na iznimno rizične dionice najvećeg svjetskog servisa za grupnu kupovinu...

Dogodilo se ono što smo svi već neko vrijeme očekivali.

Dionice američkog Groupona, inače prvog i najvećeg svjetskog servisa za grupnu kupovinu, jučer su zabilježile pad ispod IPO razine od 20 dolara. Do kraja jučerašnjeg trgovanja dionice Groupona zabilježile su pad od -2.49% na 18,79 dolara.

Od samog izlaska na burzu Groupon prate veliki problemi...

U prvih 20 dana trgovanja inovativna tvrtka iz Chicaga izgubila je gotovo polovicu svoje tržišne vrijednost. Groupon je nakon prvog dana trgovanja na burzi imao tržišnu vrijednost 0d 18 milijardi dolara. Danas Groupon vrijedi puno manje, točnije 11,98 milijardi dolara.

Pesimistični analitičari već mjesecima upozoravaju na problematičnost poslovnog modela grupne kupovine. Osim visokih marketinških troškova i kronične neprofitabilnosti od koje boluju valjda svi servisi za grupnu kupovinu, Groupon je imao i posebne probleme, poput sumnjive računovodstvene taktike za “napuhavanje” prihoda i izvlačenje novca u džepove suosnivačai najvećih dioničara u trenutku kada kompanija broji ogromne gubitke koji se broje u stotinama milijuna dolara.

Čini se kako ulagači polako, ali sigurno, shvaćaju da Groupon možda ipak nije najbolja prilika za dobro ulaganje...

Nešto slično događa se i u slučaju Zynge, još jedne perjanice internet industrije koja je nedavno izašla na burzu. Dionice Zynge od IPO-a koji je jednu dionicu kompanije vrednovao na 10 dolara - bilježe neprestani gubitak vrijednosti. Jučerašnje trgovanje dionice Zynge zaključile su uz cijenu od 9,19 dolara.

A evo i grafike kretanja cijene Grouponovih dionica nakon IPO-a:

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram