Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2012

Svjetsko tržište: Usporavanje rasta potrošačkih cijena u eurozoni, tržišta zabrinuta zbog događanja u Mađarskoj

Konačni podaci PMI Services uslužnog sektora eurozone u prosincu revidirani su prema gore te iznosi 48,8, pri čemu razine ispod 50 upućuju na pad uslužnog sektora...

PMI Services indikator u Njemačkoj i Francuskoj iznad su 50, 52,4, odnosno 50,3. Monetarni agregat M4 u Velikoj Britaniji u studenom je pao za 2,6% na godišnjoj te 0,6% na mjesečnoj razini. Prva procjena potrošačkih cijena u eurozoni potvrdila je očekivani rast od 2,8% godišnje. Rast potrošačkih cijena je usporio u usporedbi sa studenim, što je u skladu s usporavanjem gospodarstva eurozone. Narudžbe industrijskih dobara u SAD-u u studenom su porasle 1,8% nakon pada od 0,4% u listopadu.

Sredina tjedna na inozemnim tržištima protekla je uz mješovite signale pri čemu su solidne ekonomske objave u EU i u SAD-u stvarale pritiske na pad cijena njemačkih i američkih obveznica. S druge strane užnička kriza u eurozoni ponovno postaje središnja tema tržišnih sudionika pa se desetogodišnji prinosi i dalje zadržavaju ispod 2 posto.

Njemačka je uz nešto skromniju potražnju (bid/cover 1,3) u usporedbi s prosjekom u zadnjih pet godina plasirala desetogodišnju obveznicu uz prosječan prinos pri izdanju 1,93 posto. Tržišta srednje Europe pod popriličnim su utjecajem događanja u Mađarskoj pa posljedično rastu i premije rizika.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram