Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2012

S planiranih 100 milijardi američkih dolara Facebookov IPO će dramatično obilježiti ovo desetljeće

Vjerojatno najočekivaniji tehnološko - poslovni događaj u 2012. godini biti će Facebookov izlazak na burzu...

Negdje na proljeće ili rano ljeto Facebook bi trebao i službeno najaviti svoj izlazak na burzu u obliku inicijalne javne ponude dionica (IPO) koja će tu kalifornijsku kompaniju vjerojatno vrednovati na oko 100 milijardi dolara. Očekuje se kako će Facebook kroz IPO prikupiti 10 milijardi dolara dodatnog kapitala - što će biti uvjerljivo najveći burzovni debi jedne internet kompanije.

U razgovoru za Bloomberg, partnerica venture capital fonda Canaan Partners Maha Ibrahim tvrdi kako će Facebook-ov IPO biti događaj koji će obilježiti sljedećih 10 godina na internetu. Razlog toga je Facebookova golema baza korisnika, ali i odgađanje IPO-a kako bi se prihodi popeli na više milijardi dolara, ističe Ibrahim i dodaje kako je moguće da će Facebookov IPO imati pozitivan utjecaj na internet kompanije koje se odluče na izlazak na burzu ove ili sljedeće godine.

Upitana o nerealnim valuacijama internet kompanija koje su nedavno izašle na burzu (a sada bilježe velike gubitke), Ibrahim kaže kako je realno očekivati "tržišnu korekciju" vrijednosti tih kompanija, no ne mislu da su ulagači nesmotreno i pogrešno procjenjivali vrijednost kompanija prije samog izlaska na burzu.

Podaci koji su nedavno procurili u javnost govore kako je Facebook prošle godine vjerojatno dostigao planiranu 1 milijardu dolara ČISTE neto dobiti.

Jako impresivno...

Pročitajte još:

- Investicijske banke s Wall Streeta već kruže oko Facebookovog 100 milijardi dolara teškog IPO-a

Foto:Flickr/LaughingSquid

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram