Zatvori
Jasmin Hadzic
11/01/2012

POHLEPA: Hedge fondovi spremni žrtvovati Grčku kako bi naplatili svoja potraživanja

Kao da je Grčkoj bilo potrebno još novih problema, Reuters izvještava o navodno problematičnoj poziciji velikih hedge fondova koji u svom vlasništvu drže pozamašan "komad" grčkog duga tj. obveznica...

Prema dogovoru iz listopada grčki kreditori morati će pristati na dobrovoljno razmjenu obveznica kroz koju će se otpisati oko 50 posto vrijednosti grčkog duga, odnosno nekih 100 milijardi eura. Bez dogovora s bankama i fondovima koji drže grčke obveznice - EU, MMF i ECB Grčkoj neće odobriti novi paket pomoći težak 130 milijardi eura bez koje će zemlja bankrotirati još u ožujku kada na naplatu dolaze obveznice od 14,5 milijardi eura.

No, kako javlja Reuters, hedge fondovi koji su prikupili "pozamašan" iznos grčkih obveznica - spremni su reći "NE" dobrovoljnoj razmjeni obveznica i tako Grčku poslati u default što će izazvati isplatu osiguranja duga (CDS- credit default swap). To ih dovodi u direktan sukob s MMF-om, piše Reuters, koji želi troškove financiranja grčkog duga svesti na minimum.

Još u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u zajedničkoj su izjavi upozorili kako privatni ulagači moraju snositi dio troška smanjivanja ukupnog grčkog duga.

Osim hedge fondova, grčke obveznice drže i velike europske banke koje su pod političkim pritiskom još krajem prošle godine pristale otpisati 50 posto vrijednosti grčkog duga, ali se još uvijek dogovaraju "poticaji" koje će banke dobiti u zamjenu za odustajanje od naplate dijela vrijednosti obveznica.

U ovom trenutku strani institucionalni ulagači, banke i hedge fondovi posjeduju ukupno 206 milijardi eura vrijedne grčke obveznice. Nije poznato koji postotak drže hedge fondovi, no Reuters nagađa kako je moguće da oni drže oko 10 do 12 posto grčkih obveznica.

Ukoliko su ti podaci približno točni, u teoriji to bi značilo da veliki hedge fondovi Grčku mogu poslati u default.

Pretpostavlja se da je oko 60 posto grčkih kreditora spremno pristati na dobrovoljni otpis duga, dok postoji scenarij prema kojem bi Grčka promjenom zakona natjerala i ostale na "dobrovoljnu" razmjenu obveznica koja ne bi izazvala isplatu CDS-ova.

Sve u svemu - situacija u Grčkoj i dalje je zamršena i nejasna.

Interni izvještaj iz MMF koji je procurio u njemačke medije pokazao je kako su analitičari iznimno skeptični oko mogućnosti da se Grčka konačno stabilizira (gospodarstveno i financijski) nakon otpisa duga.

Default tj. bankrot grčkih državnih financija sve je izglednije rješenje ove iznimno složene financijske slagalice koja prijeti globalnoj ekonomiji.

Pročitajte još:

- Došla voda do grla: Grci za gospodarski spas spremni prodati atensku Akropolu?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram