Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2012

Gotovo je s ekstraprofitom: Slavko Linić sprema zakon koji će dramatično srezati dobit domaćih bankara!

Iako nije riječ o direktnom porezu na banke, Slavko Linić i njegovo tim navodno spremaju Zakon koji će dramatično srezati dobit "domaćim" bankama...

Novi hrvatski ministar financija Slavko Linić koji je najavio stečaj 20.000 domaćih tvrtki - zamislio je to kroz brze stečajne postupke u kojima će vjerovnici, što su najčešće banke, morati preuzeti odgovornost za financijsku konsolidaciju. Kako će ih natjerati na to? Uvođenjem visokog poreza na imovinu u stečaju i novim Zakonom o financijskom poslovanju, doznaje T-Portal.

Ministar financija zagovornik je tzv. američkog modela stečaja koji "prisiljava" vjerovnike i dužnike da se pokušaju dogovoriti u izvansudskim nagodbama prije pokretanja stečaja ili tijekom njega. Ne uspiju li se dogovoriti, posredovala bi država, što u praksi znači da bi banke morale ući u vlasničku strukturu poduzeća ili otpisati dugove.

"Stečajni zakon se mora promijeniti, u to nema sumnje. Treba ići prema američkom pristupu da se prebaci odgovornost na vjerovnike i ide na prisilnu pogodbu vjerovnika i dužnika. U tom smislu bi bankama mogla nastati velika šteta jer će se naći u situaciji da moraju otpisivati svoja potraživanja", komentirao je za T-Portal plan Ministarstva financija ekonomski analitičar Damir Novotny.

Hoće li se Linić zaista usuditi udariti na moćni bankarski sektor - tek treba vidjeti...

Najveće hrvatske bankarske grupacije i prošle su godine, bez obzira na sveopću krizu, poslovale sjajno...

PBZ Grupa je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarila neto dobit od 941,9 milijuna kuna, dok je Zaba isto vremensko razdoblje okončala s dobiti nešto većom od 1 milijardu kuna.

Pročitajte još:

- UniCredit je u velikim problemima – može li hrvatska država pokušati preuzeti Zagrebačku banku?

- Slavko Linić potpuno neočekivano: Možda ćemo prodati Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram