Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2012

RBA analitičari: U 2012. godini očekujemo daljnji rast stope registrirane nezaposlenosti

U skladu s očekivanjima broj nezaposlenih u prosincu 2011. pri HZZ-a nastavio je rasti dosegnuvši 315.438, što je 4,4% ili 13.358 više no u studenom...

Tijekom prosinca broj novoprijavljenih nezaposlenih iznosio je 31.686, što je za 2,1% manje nego u studenom odnosno 18,5% više nego u prosincu 2010.

Od navedenog broja 66% odnosno preko 20,7 tisuća došlo je na evidenciju izravno iz radnog odnosa. Iz evidencije je izašlo ukupno 18.328 osoba od kojih 45,3% (8.331) temeljem zapošljavanja. Preostalih 9.997 brisano je iz evidencije zbog ostalih razloga, poput neredovitoga javljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, uključenja u obrazovanje, umirovljenja itd.

Osim uobičajenog sezonskog kretanja prema kojem se nezaposlenost povećava tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, tržište rada dodano odražava produljenu recesiju, odnosno izostanak oporavka realnog sektora gospodarstva. Dakle, uz istovremeni izostanak stvaranja radnih mjesta, u nezaposlenost ulaze mladi ljudi po završetku formalnog obrazovanja, ali uslijed pada ili slabe gospodarske aktivnosti kao dio procesa smanjivanja troškova poslovanja, restrukturiranja ili gašenja pojedinih poduzeća, dio nezaposlenih dolazi izravno iz radnog odnosa.

Ne treba zaboraviti i stare strukturne probleme uzrokovane neusklađenostima između ponude i potražnje za radnom snagom te nisku fleksibilnost i mobilnost na tržištu rada. Na godišnjoj razini i četvrti mjesec smanjen je broj nezaposlenih osoba (u prosincu za 1,4%). Unatoč tome registrirana stopa nezaposlenosti koja se objavljuje početkom slijedećeg tjedna mogla bi iznositi 18,7% budući da je broj aktivnog stanovništva, odnosno radna snaga (zaposleni i nezaposleni), niži u usporedbi s 2010. godinom.

"Tendencija pada aktivnog stanovništva osobito prisutna tijekom krize rezultirala je padom ispod 1,7 milijuna po prvi puta od kraja 2003. Unatoč najavljenim mjerama za poboljšanje stanja na tržištu rada (poput uključivanja nezaposlenih osoba u javne radove) 2012. godina zasigurno će biti izazovna, ali i vrlo teška za tržište rada na kojem očekujemo nastavak rasta broja nezaposlenih i stopa nezaposlenosti. Prosječna registrirana stopa nezaposlenosti od 17,9% u 2011. prema naši očekivanjima mogla bi iznositi 18,5% u 2012", navodi se u zaključku analize analitičara Raiffeisen banke.

Pročitajte još:

- CRNE PROGNOZE iz HNB-a: Čeka nas gospodarski pad i rast ukupne nezaposlenosti!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram