Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2012

Deloitte: Do kraja ove godine u svijetu će biti 500 milijuna smartphonea maloprodajne cijene do 550 kuna

Gobalna prodaja potrošačke elektronike će rasti unatoč slabim gospodarskim najavama za 2012. godinu...

Ovo će biti i godina kad će pametni telefoni do 100 dolara dostići brojku od 500 milijuna prodanih primjeraka - ističe najnovije Deloitteovo istraživanje "Trendovi sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija u 2012."

Tehnologija postaje sve veći faktor u životu današnjeg potrošača, iako su potrošački budžeti limitirani. Deloitte predviđa da će globalna kupnja potrošačke elektronike rasti, unatoč slabim gospodarskim najavama za 2012 godinu. Modernu tehnologiju potrošači percipiraju kao vrlo dobar omjer vrijednosti i cijene.

"Prema analizi isplativosti, koja uzima u obzir cijenu uređaja i očekivano vrijeme korištenja, tablet računala predstavljaju trošak od 0,70 dolara po satu, dok su drugi uređaji nešto jeftiniji. Ako posjedovanje automobila, putovanja, koncerte ili sportske događaje, koji imaju vrijednost po satu iznad 10 dolara, usporedimo s drugim troškova, onda je vidljiv razlog takve percepcije", komentira Dejan Ljuština, direktor u Odjelu za poslovno savjetovanje u Deloitteu.

Kao i prijašnjih godina, tablet uređaji nastavljaju svoju snažnu penetraciju, kako na globalnom tržištu tako i u našoj regiji. Deloitteovi analitičari predviđaju da će u 2012. godini skoro 5 posto ukupno prodanih tablet računala kupiti privatni korisnici koji već posjeduju tablet računalo. To je najbrže rastući segment potražnje na tržištu.

Deloitte predviđa kako će u svijetu do kraja 2012. godine biti 500 milijuna pametnih telefona maloprodajne cijene do 100 dolara, što će činiti 20% ukupne prodaje telefona. Ovi telefoni podržavat će osnovne funkcije i imati smanjene podatkovne mogućnosti. Zbog pada cijena njegovih komponenti, ti će uređaji moći brzo napredovati jer će s vremenom moći sadržavati napredniju tehnologiju za istu cijenu.

"Prema Deloitteovim predviđanjima u 2012. godini globalno tržište oglašavanja nastavit će rasti po stopi od 5 posto, s time da će stope rasta online brand kampanja (50%) nadmašiti rast online oglašavanja s neposrednim odgovorom, kao i rast tradicionalnog oglašavanja. Pomak prema online brand kampanjama postat će novi trend budući da će se sve više kompanija orijentirati prema jačanju dugoročnih vrijednosti svog brenda korištenjem online marketinga, umjesto oglasa s neposrednim odgovorom" ističe Ljuština.

U 2012. godini oglašivači će usmjerit pažnju na neuromarketing. Ta kontroverzna tehnika već je dobila zamah u prehrambenoj industriji, gdje utječe na izgled ambalaže ili čak okus proizvoda. Metoda se koristila i prilikom istraživanja kako ljudi aktivni na društvenim mrežama imaju snažnije razvijene regije mozga zadužene za društvene odnose. Neuromarketing će postati ključni alat za oglašivače, no i dalje će se koristiti u paketu s drugim tradicionalnim medijskim alatima.

Pročitajte još:

- LOŠE: U ovoj godini očekuje se pad domaćeg IT sektora od 2,7 posto, blagi oporavak tek iduće godine

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram