Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2012

Čak i ako Hrvatska izgubi kreditni rejting, Agrokor će biti u dobroj poziciji...ako preuzme Mercator

U vodećim se domaćim tvrtkama, čini se, ne boje većih troškova financiranja u 2012., koji su nakon pada rejtinga država eurozone (a i mogućega hrvatskog s BBB- na BB+) posve izvjestan scenarij...

U koncernu Agrokor Ivice Todorića nadaju se da nam bonitetne agencije neće sniziti rejting. "Prema najavljenim potezima hrvatske vlade, očekujemo da se rejting Hrvatske neće pogoršati", kažu u Agrokoru.

Može li ipak jači rast kamata za Hrvatsku značiti i za njih skuplje preuzimanje slovenskoga trgovačkog lanca Mercator, odgovaraju: "Kad bi se to i dogodilo, ne bi imalo utjecaja na financiranje Mercatora jer će cjelokupan dio transakcije biti financiran iz 'equityja'".

Ipak, Agrokor plaća velike kamate s obzirom na svoju zaduženost: samo u 2010. taj je koncern platio kamate u iznosu od 952 milijuna kuna, dok je iznos za prošlu godinu nepoznat.

Većina Agrokorova zaduženja (ponajprije obveznica) na naplatu dolazi 2016. godine, što je čak 47,7 posto od ukupnih dugoročnih obveza. Ako Agrokor kupi Mercator, njegov se rejting "širi" znatno i na Sloveniju, a kako se uvjeti financiranja bitno određuju i područjem poslovanja, to bi za koncern moglo značiti povoljnije kamate jer Slovenija unatoč svim problemima ima i dalje puno bolji rejting od Hrvatske.

Kako god okreneš - Ivica Todorić pobjeđuje...

Pročitajte još:

- Slovenski mediji: Niti jedna vlada ne zna kako bi građanima opravdala prodaju Mercatora Ivici Todoriću

- Ovo mora da je šala: Novac koji je Crkva uplatila za pomoć radnicima sisačke Željezare završio u…Konzumu!?

Foto: Agrokor, Izvor: Poslovni.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram