Brodosplitovi brodovi dobili ugledna priznanja za najvažnije brodove u svojim klasama

Možda ipak ima nade za hrvatska brodogradilišta…

Ugledni stručni engleski časopis “The Naval Architect” za najvažnije brodove u njihovim klasama u prošloj godini izabrao je dva broda izgrađena u Brodosplitu. Riječ je o brodu “Orange Star”, koji je namijenjen za prijevoz narančina soka, te putničkom brodu “Piane”, ujedno najskupljem u povijesti naše brodogradnje.

Više od milijardu kuna vrijedan brod “Piane” za prijevoz putnika i vozila danas plovi na liniji Marseille – Bastia. “Orange star”, vrijedan 450 milijuna kuna, svježi, rashlađeni sok i koncentrate prevozi iz Brazila u sjevernu Ameriku i Europu.

Već smo i ranije pisali o brodu “Piane” koji je u cijelosti izgrađen bez državnih subvencija. Njegovom izgradnjom Brodosplit-Brodogradilište ostvarilo je pozitivan rezultat, a primopredajom je državi vraćeno oko milijardu kuna avansnih jamstava koja su bila izdana za gradnju.

Pročitajte još:

Možda ovo neće biti lako za progutati, ali brodogradnja nije naša strateška industrijska grana

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>