Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2012

KRAJ IGRE: Šef rejting agencije Fitch tvrdi da je Grčka insolventna - bankrot dolazi već u ožujku!?

Ovo dolazi od šefa jedne od tri najveće svjetske rejting agencije...

Grčka je insolventna i vjerojatno neće moći podmiriti obveznicu tešku 14,5 milijardi eura koja dolazi na naplatu u ožujku ove godine.

Rekao je to jučer direktor Fitch Ratingsa Edward Parker u Stockholmu. On upozorava kako će dogovor s privatnim sektorom oko podmirivanja grčkih obveza biti automatski klasificiran kao default odnosno bankrot grčkih državnih financija.

"Takozvano sudjelovanje privatnog sektora za nas će značiti default. Tako da nećemo biti previše iznenađeni kada se to zaista i dogodi jer default Grčke očekujemo vrlo brzo", rekao je Parker.

Grčki premijer Lucas Papademos danas će se susresti na novim pregovorima s bankama koje u svojim rukama drže veliku većinu 205 milijardi eura teškog grčkog duga privatnim kreditorima. No - nakon ove najave iz Fitcha znači li da je default u svakom slučaju neizbježan scenarij rješavanja grčke krize kao što su to mjesecima upozoravali brojni ekonomisti i analitičari poput Nouriela Roubinija?

Fitch je još u srpnju prošle godine grčki kreditni rejting spustio na ocjenu CCC, čak sedam nivoa u "junk" područje. Iz Fitcha su tada priopćili kako će otpisivanje grčkog duga kroz dobrovoljnu razmjenu obveznica biti smatrano "ograničenim defaultom".

Podsjetimo, prema postojećem prijedlogu, dobrovoljna razmjena obveznica trebala bi smanjiti grčko zaduženje za oko 100 milijardi eura i spustiti omjer duga prema BDP-u na 120 posto do 2020. godine.

I bez oveg Fitchevog upozorenja, pesimističnih tonova oko Grčke ovih dana nije nedostajalo.

Tako je u javnost procurilo kako je MMF u svojim internim prognozama sve sumnjičaviji prema mogućnosti da Grčka izađe iz postojeće dužničke krize bez defaulta.

"Europska dužnička kriza će vrlo vjerojatno biti dugačka. Jednostavno ne postoji politička volja za uskakanjem u snažnu fiskalnu uniju", upozorio je Parker.

Nakon svega pročitanog možda je krajnje vrijeme da se počnemo ozbiljno pripremati za default...

Pročitajte još:

- Situacija u Grčkoj postaje sve dramatičnija, proračunski deficit debelo premašio planiranih 9 posto

- POHLEPA: Hedge fondovi spremni žrtvovati Grčku kako bi naplatili svoja potraživanja

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram