Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2012

Šef tvornice Foxconn koja proizvodi iPhone i iPad svojih milijun radnika usporedio sa "životinjama"

Evo što se događa kada imaš milijuna zaposlenika...

Terry Gou, šef Hon Hai korporacije koja upravlja golemim proizvođačkim divom Foxconn koji proizvodi brojne elektroničke naprave i uređaje poput iPhonea, iPada i Xboxa - ne nedavni godišnji sastanak kompanije pozvao je upravitelja i direktora  glavnog tajvanskog zoološkog vrta kako bi dobio "ideje" za boljim upravljanjem radnom snagom.

"Hon Hai danas ima više od milijun zaposlenika i kao što su ljudi životinje, ja tako imam glavobolje od upravljanja s milijun životinja", rekao je nedavno Gou, prenosi WantChinaTimes. Gou očito ne razmišlja u "prenesenom značenju", već zaista smatra da su njegovi radnici - životinje pa je tako organizirao radionicu za svoje direktore koji su slušali predavanje gore spomenutog upravitelja tajvanskog zoološkog vrta.

No kako piše WantChinaNews, Foxconn se nalazi na prekretnici...

Kako rastu prosječni prihodi i životni standard u Kini , tako je sve manje Kineza zainteresirano za rad u Foxconnovim kineskim tvornicama zbog loših uvjeta rada koje su u 2010. godini doveli do ozbiljnog problema sa samoubojstvima. Tada su Foxconn i partneri (uključujući Apple) izašli u javnost s obećanjem da će učiniti sve da se poboljšaju uvjeti rada u tvornicama koje su najveći svjetski proizvođači potrošačke elektroničke opreme.

No, čini se da je u stvarnosti malo toga zapravo napravljeno.

Prije nekoliko dana američki mediji su pisali kako je 300 Foxconnovih radnika zaprijetilo kolektivnim samoubojstvom zbog prekršenog dogovora o otpremninama.

Foxconn proizvodi komponente i uređaje za brojne velike tehnološke brendove poput Applea, Microsofta, IBM-a, Motorole, Samsunga i drugih koji očito nemaju problema da njihove proizvode jeftino proizvodi čovjek koji svoje radnike poistovjećuje s najobičnijim životinjama.

Pročitajte još:

- SAD prošle otvorile milijun novih radnih mjesta – Appleova kineska tvornica: 300.000

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram