Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2012

Svjetsko tržište: Rast industrijske proizvodnje u SAD-u, Velika Britanija juri u novu recesiju...

Saldo robne razmjene Italije u studenom prošle godine bilježi deficit od 1,6 mlrd eura...

Pri tome je izvoz roba iznosio 32,4 mlrd eura dok je uvoz iznosio nešto iznad 34 mlrd. eura. Na tekućem računu platne bilance također je zabilježen deficit i to u iznosu od 3,4 mlrd eura. Anketna stopa nezaposlenosti po ILO metodologiji u V. Britaniji dosegla je najvišu razinu u posljednjih 16 godina te je u trećem tromjesečju 2011. godine iznosila 8,4 posto. Rast stope nezaposlenosti potiče zabrinutost da je V. Britanija na dobrom putu u još jednu recesiju.

Indeks proizvođačkih cijena u SAD-u u prosincu prošle godine bilježi pad na mjesečnoj razini (0,1%) prvenstveno uzrokovan padom potražnje. Istovremeno, na godišnjoj razini zabilježeno je usporavanje stope rasta koji je iznosio 4,8% (u studenom 5,7%). Industrijska proizvodnja SAD-a zabilježila je oporavak u prosincu čiji je rast, nakon pada od 0,2% u mjesecu ranije, iznosio 0,4 posto. Oporavak industrijske proizvodnje podržan je rastom potražnje za poslovnom opremom, automobilima te građevinskom materijalima. Pri tome je iskorištenost kapaciteta zabilježila rast te je iznosila 78,1 posto, prenose RBA analitičari.

Razmjerno pozitivan sentiment nastavlja se na inozemnim tržištima, ali bez bitnijih promjena njemačkih i američkih prinosa. Naime, desetogodišnji prinosi se i dalje nalaze ispod 1,9 posto dominantno pod utjecajem opreznosti i zabrinutosti razvoja dužničke krize što je potvrdilo i jučerašnje njemačko izdanje (dospijeće 12.2013., prinos 0,17%, bid/cover 2,2).

Dionička tržišta dan su završila s dobitcima, spreadovi periferije su se suzili, a Portugal je uz solidan interes investitora i znatno niže prinose prikupio planiranih 2,5 mlrd eura na aukciji trezorskih zapisa (dospijeća, 3, 6 i 11 mjeseci uz prinose 4,346, 4,74 te 4,986 %). Tržište je pozitivno reagiralo i na najavu snažnijeg angažmana MMF-a u suzbijanju dužničke krize.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram