Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2012

Uhićen osnivač file sharing servisa Megaupload, hakeri uzvratili udarac rušenjem web stranice FBI-ja

Kontroverzni osnivač popularnog file-sharing servisa Megaupload uhićen je jučer na Novom Zelandu...

Kontroverzni njemački internet poduzetnik Kim Schmitz zvani "Kimbo" koji je kasnije promijenio ime u Kim Tim Jim Vestor uhićen je jučer na Novom Zelandu u zajedničkoj akciji tamošnjih policijskih snaga, američkog FBI-ja i američkog ministarstva pravosuđa koje je jučer i službeno podiglo optužnicu protiv Schimtza zbog namjernog i smišljenog poticanja dijeljenja ilegalnog sadržaja poput filmova, video igara i glazbe putem Megauploada i vezanih internet servisa.

Američko ministarstvo pravosuđa u optužnici navodi kako su Schmitz i njegovi suradnici, uglavnom državljani Njemačke, kroz Megaupload i druge "Mega" servise zaradili više od 175 milijuna dolara i načinili štetu od 500 milijuna dolara pravim vlasnicima ilegalno dijeljenog sadržaja.

Na FBI-jevim web stranicama navodi se kako je ovo jedna od najvećih akcija protiv teškog kršenja autorskih prava.

A kao da smo nekim čudom znali što se sprema, prije dva tjedna objavili smo veliku reportažu o Megauploadu i kontroverznom Schimitzu, njemačkom hakeru koji se okrenuo sumnjivom internet poduzetništvu.

Megaupload zapravo predstavlja samo mali dio “Mega” brenda pod kišobranom tvrtke “MegaWorld“. Dotična tvrtka upravlja s 13 “Mega” online servisa  i blogova. Tu ima svega i svačega – od video servisa Megavideo, sustava za mobilno plaćanje Megapay, pa sve do ulagačkog fonda Megafund i jeftine blog verzije Playboya Megagogo.

Javna je tajna da je Megaupload već godinama trn u oku filmske i glazbene industrije budući se servis uglavnom koristi za razmjenu i dijeljenje piratskih kopija filmova, video igara i glazbe. Megaupload nedavno je digao veliku prašinu objavom promotivnog spota u kojem se pojavljuju velika imena američke glazbene industrije (P. Diddy, Will.i.am, Alicia Keys i Snoop Dog) i..zamislite…pjevaju hvalospjeve  o Megauploadu. Prema podacima iz promotivnog spota, Megaupload dnevno posjećuje više od 50 milijuna korisnika.

Uhićenom Schmitzu i njegovim suradnicima sada prijeti maksimalna višedesetljetna zatvorska kazna.

Nakon gašenja Megauploada hakerska skupina Anonymous na nekoliko je sati srušila web stranice FBI-ja, Bijele kuće, Universala, Američkog ministarstva pravosuđa i još nekoliko web stranica povezanih s glazbenom industrijom. Preko Twittera su poručili da je to "osveta" za gašenje Megauploada.

Pročitajte još:

- Amerikanci preko YouTubea sada mogu gledati Pirate s Kariba, Aute i 3000 drugih filmskih hitova

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram