Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2012

Svjetsko tržište: Pozitivni pokazatelji s američkog tržišta rada, pad španjolskih i francuskih prinosa...

Nationwide indeks povjerenja potrošača u V.Britaniji zabilježio je pad na rekordno niske razine te je u prosincu iznosio 38 kako je i očekivano...

Zabilježeni pad posljedica je rastuće nezaposlenosti te krize u eurozoni koji su potopili očekivanja o oporavku britanskog gospodarstva. Prema sezonski prilagođenim podacima, tekući račun platne bilance eurozone je u studenom prošle godine zabilježio smanjenje deficita koji je iznosio 1,8 milijardi eura.

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u u prosincu bilježi usporavanje stope rasta koji na godišnjoj razini iznosi 3% kako je i očekivano dok na mjesečnoj razini nisu zabilježene promjene. Usporavanje stope rasta, drugi mjesec za redom, posljedica je sezonskih sniženja i pada cijena goriva. S druge strane podaci s tržišta rada potvrđuju da završetak blagdana neće imati negativan utjecaj na zaposlenost. Naime, u drugom tjednu siječnja podaci o manjem broju predanih zahtjeva za novonezaposlene od očekivanja u SAD-u (352 tisuće) umanjuju zabrinutost da će se nakon blagdana povećavati broj otkaza. Broj zahtjeva za nezaposlene također bilježi pad veći od očekivanja (3,432 milijuna zahtjeva). Međutim, negativni rezultati i dalje dolaze iz američkog građevinskog sektora gdje je zabilježen mjesečni pad broja izdanih odobrenja za građenje od 0,1% (679 tisuća) dok je gradnja novih stambenih objekata zabilježila mjesečni pad od 4,1% (657 tisuća) što je ispod očekivanja. Pri tome je najveći pad zabilježen u gradnji višestambenih objekata.

Pozitivno raspoloženje i jučer se nastavilo na inozemnim tržištima. Broj zahtjeva za naknade novonezaposlenima u SAD-u u prošlom se tjednu smanjio, nakon čega su američke obveznice zabilježile pad cijena. U eurozoni, dan su obilježila dva uspješna izdanja obveznica, francusko i španjolsko uz pad prinosa.

Međutim, desetogodišnje njemačke obveznice su zabilježile vrlo blagi rast cijena potaknute većim izdanjem španjolskih obveznica od najavljenog maksimuma (izdano 6,6 mlrd eura, a najavljeno maksimalno 4,5 mlrd eura), što je potaknulo strah da bi španjolske potrebe za financiranjem mogle biti veće nego što se čini. Pozitivan sentiment odrazio se i na regiju gdje se, nakon postignutog dogovora s MMF-om, Mađarski CDS suzio za 45 bb, prenose RBA analitičari.

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram