Zatvori
Jasmin Hadzic
23/01/2012

Europi je dosta američke dominacije: Njemački poduzetnik Roland Berger osniva prvu europsku rejting agenciju!

Gunđanje oko dominacije velikih američkih bonitetnih agencija već je duže vremena prisutno u europskim političkim krugovima...

S&P-ovo nedavno sniženje kreditnih rejtinga cijelom nizu europskih zemalja možda je bila kap koja je prelila čašu.

Kako javlja Reuters, njemački poduzetnik Roland Berger, osnivač istoimene konzultantske kuće, u uznapredovaloj je fazi dogovora oko osnivanja prve velike europske bonitetne agencije koja bi se mogla nositi s najjačim igračima poput američkih Standard & Poor'sa, Moody'sa i Fitcha. Reuters prenosi pisanje talijanskog "Corriere della Sera" za kojeg je Berger kazao kako vjeruje da će prva europska (privatna i neprofitna) kreditna agencija biti u pogonu već u prvoj polovici ove godine ili najkasnije do rujna.

Berger, koji već duže vremena lobira kod europskih političara za potporu osnivanja rejting agencije, kazao je kako se nada da će uskoro pronaći ulagače koji će pokriti troškove osnivanja od oko 300 milijuna eura.

Partner u Roland Bergeru, Nijemac Markus Krall kojeg je Berger odredio kao ključnog čovjeka za podizanje agencije, u razgovoru za "Euro am Sonntag" kazao je kako će se europska rejting agencija razlikovati od onih američkih u smislu da će snositi sankcije, odnosno posljedice za sve pogrešne procjene i analize.

"U pravnom smislu, rejting agencije danas samo iznose svoja mišljenja i ne snose nikakvu odgovornost", rekao je Krall.

Europski zakonodavci već duže vremena kritiziraju američke rejting agencije tvrdeći da su se prelako odlučivale na rezanje kreditnih rejtinga europskih gospodarstava u nevolji bez obzira na silan trud koji je uložen u smislu financijske pomoći EU-a i programa štednje i "bolnih rezova".

“Važno je da srednjoročno Europa dobije bonitetnu agenciju”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel još prošle godine i izrazila nezadovoljstvo što gospodarstvo “ne zanima osnivanje takve agencije”.

Čini se kako zanimanje sada definitivno postoji, a interes za sudjelovanjem u projektu navodno su već iskazali i ulagači iz Kine i bogatih arapskih država.

Pročitajte još:

- Nakon S&P-ovog sniženja rejtinga Europa bi mogla ubrzati planove osnivanja vlastite bonitetne agencije

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram