Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2012

Ljubo Jurčić: Nemojmo očekivati da će EU sada plaćati naše dugove i rješavati naše probleme

Ekonomist i političar Ljubo Jurčić zadovoljan je što je Hrvatska rekla DA ulasku u Europsku uniju, ali...

"Dobro je da smo glasali za Europsku uniju i ja sam osobno glasao. No, nemojmo gajiti iluzije da će nam EU riješiti naše probleme. To je potpuno krivo razmišljanje. Nama ostaju i dalje naši dugovi i naši deficiti", rekao je za Index ekonomski analitičar Ljubo Jurčić dodajući kako nas sada očekuje još restriktivnija ekonomska politika od one koja se najavljuje.

Kako kaže Jurčić ulazak u EU ima svojih pozitivnih stvari, no isto tako i negativnih, jer kada jednom uđemo u Europsku uniju očekuju nas manje ekonomske slobode ali veća garancija za ljudska prava i građanske slobode.

"Nema iluzije ni razloga za euforiju. Europska unija ima stotinu problema i trenutno su u vrlo velikim problemima u koje su sami ušli jer su od početka startali krivo. Sada im to dolazi na naplatu", kaže Jurčić u razgovoru za Index.

Kako je reagirao na burzi se sljedećih dana neće toliko osjetiti efekt rezultata referenduma i to iz dva razloga. Prvi je taj što Hrvatska ima otvoreno tržište već 15 godina pa ovo ne mijenja na stvari.

"Kapital dolazi kada ima nešto. Ulagalo se i uzimalo, odnosno kupovalo i u puno nestabilnija vremena u Hrvatskoj. Opet će se kupovati kada država bude morala prodavati HEP i ostale tvrtke. To je neminovnost", kaže Jurčić na kraju.

Pročitajte još:

- Ekonomisti kažu da zapravo i nemamo izbora: Ako odbacimo Europsku uniju slijedi veliki ekonomski kolaps!

- Ljubo Jurčić, analitičar godine: Nova vlada ne smije samo rezati bez ulaganja u proizvodnju!

Foto: HTV screenshot, Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram