Zatvori
Jasmin Hadzic
23/01/2012

Može li novi direktor spasiti kanadskog proizvođača Blackberryja od potpunog tržišnog kolapsa?

Promjene na vrhu proizvođača nekoć vodećih "pametnih telefona" na tržištu...

Dosadašnje izvršne direktore kanadskog Research In Motiona (RIM) Jima Balsilliea i Mikea Lazaridisa zamijenio je 54-godišnji Nijemac Thorsten Heins, nekadašnji operativni direktor proizvođača Blackberry smartphonea. Heins je u RIM došao iz Siemensa, a sada svi polažu nade da će upravo on biti taj koji će RIM vratiti na stare staze slave kada je Blackberry bio dominantni igrač na tržištu pametnih mobilnih telefona.

Nažalost, za Blackberry stvari ne izgledaju nimalo povoljno.

Appleov iPhone i brojni Google Android mobiteli drže veliku većinu tržišta potrošačke mobilne elektronike dok Blackberry životari gotovo isključivo uz pomoć prodaje velikim korporacijama. RIM-ove dionice samo su prošle godine izgubile nevjerojatnih 75 posto svoje vrijednosti što je potaklo spekulacije da će RIM uskoro postati potencijalna akvizicijska meta velikih igrača poput Googlea ili Microsofta.

No, novi direktor očito ne vidi ili ne želi vidjeti sve probleme koji muče tu kanadsku kompaniju.

U jednom od svojih prvih javnih nastupa Heins je kazao kako "ne vjeruje da je potrebna neka velika promjena u RIM-u", a otklonio je i sumnje u prodaju kompanije.

Teško je prognozirati kako će se razvijati situacija u sljedećih nekoliko mjeseci, no dioničari RIM-a nemaju nekog razloga biti optimistični što pokazuju i posljednji podaci s burze gdje u ovim trenucima dionice RIM-a bilježe dnevni pad od čak -6,60 posto.

Pročitajte još:

- RIM još uvijek nije mrtav: Nova serija BlackBerry 7 ima šansu za ravnopravnu borbu s Androidom i iPhoneom

- Dionice RIM-a ostvarile rast nakon spekulacija da je milijarder Carl Icahn postao jedan od najvećih dioničara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram