Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2012

Evo kako su europski ministri financija upravo pokazali srednji prst Grčkoj i njezinim kreditorima

Europski ministri financija odbili su prijedloge privatnih kreditora za restrukturiranje grčkog duga čime su pregovori vraćeni na početak, a povećala se mogućnost grčkog bankrota...

Na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu ministri financija eurozone zaključili su da je neprihvatljiva ponuda privatnih kreditora od 4 posto po kuponu novih dugoročnih obveznica koje bi Grčka trebala izdati umjesto postojećih državnih obveznica.

Banke i ostale privatne financijske institucije koje predstavlja IIF (Međunarodni financijski institut) tražile su da kupon iznosi 4 posto ako već moraju smanjiti nominalnu vrijednost duga za 50 posto.

Kupon je posebni dio vrijednosnog papira na temelju kojeg se njegovu zakonitom imaocu periodično isplaćuju određene svote. U tom širem smislu i obveznica sadrži kupone na temelju kojih se zakonitom imaocu isplaćuju kamate na uloženi novac. U pravilu kod obveznica kuponi glase na fiksni postotak njihove nominalne vrijednosti. U tom smislu kupon u brokerskom žargonu označava visinu ukamaćenja obveznica.

Grčka nije spremna plaćati više od 3,5 posto po kuponu. Takav stav podržavaju ministri financija eurozone i MMF.

Jean-Claude Juncker, predsjedavatelj zemalja eurozone izjavio je da Grčka s privatnim kreditorima mora postići dogovor prema kojem će kamate zamjenskih obveznica biti "debelo" ispod 4 posto. Rekao je kako su "ministri savjetovali grčke kolege da u pregovorima inzistiraju na kamatama novih dionica znatno ispod 4 posto za cijelo vrijeme trajanja novih obveznica, što znači da bi se kamate trebale spustiti čak i ispod 3,5 posto puno prije 2020".

Cilj ovakvog restrukturiranja je smanjiti grčki dug za 100 milijardi eura, što je smanjenje duga u odnosu na BDP sa 160 posto BDP-a na 120 posto i to sve do 2020. EU kao i dužnosnici MMF-a smatraju da bi tako restrukturiran dug postao održiv za Grčku.

Međutim, svim nastojanjima usprkos, Grčki problemi otišli su toliko daleko da se restrukturacija duga do 2020. čini jedva mogućim.

Pročitajte još:

- PANIKA: Evo sada i Moody’s upozorava kako raste vjerojatnost za neuredni default Grčke

- Grci na koljenima: Sada možete iznajmiti Akropolu i druge grčke kulturne znamenitosti za samo 1.600 eura

Foto:Flickr/Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram