Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2012

Statistika ne laže: U posljednjih godinu dana stopa registrirane nezaposlenosti gotovo nepromijenjena

Prema posljednjim podacima DZS-a stopa registrirane nezaposlenosti nastavila je rasti i u prosincu...

Bilo je i za očekivati da će u zimskim mjesecima kada izostaje utjecaj sezonskog zapošljavanja biti intenzivirani negativni trendovi na tržištu rada. Povećanjem broja nezaposlenih za 4,4% u odnosu na studeni, ali i kontinuiranim smanjenjem broja aktivnog stanovništva odnosno radne snage posljednjih godinu dana povećana je i registrirana stopa nezaposlenosti koja je u prosincu iznosila 18,7% što, u odnosu na mjesec prije, predstavlja rast od 0,8 postotnih bodova. Tako je stopa nezaposlenosti zabilježila gotovo identičnu stopu kao i u istom mjesecu 2010. kada je iznosila 18,8 posto.

U prošloj godini prosječna stopa nezaposlenosti iznosila je 18% što je najviša zabilježena stopa od 2004. godine (u 2010. godini prosječna stopa nezaposlenosti je iznosila 17,6%).

"Kontinuirani rast stope nezaposlenosti te njihove relativno visoke stope posljedica su izostanka značajnijeg rasta gospodarske aktivnosti koja bi mogla osigurati kreaciju novih radnih mjesta te pokrenuti zapošljavanje. Naime, smanjenje broja nezaposlenih na godišnjoj razini u 2011. godini uglavnom je posljedica brisanja nezaposlenih iz evidencije iz ostalih razloga (neredovito javljanje, umirovljenje, uključivanje u obrazovanje i sl.), a ne stvarnog zapošljavanja. Dakle, pretpostavka za oporavak tržišta rada je oporavak realnog sektora, a o zamjetnijem oporavku realnog sektora još uvijek ne možemo govoriti. Štoviše, i u ovoj godini nas vjerojatno čeka blagi pad domaćeg proizvoda, što će odgoditi i oporavak tržišta rada. Osjetniji gospodarski rast ne treba očekivati prije 2013. pa tako ni oporavak na tržištu rada", stoji u komentaru analitičara Raiffeisen banke.

Pročitajte još:

- Potvrdio i DZS: U samo mjesec dana u Hrvatskoj izgubljeno više od 13.000 radnih mjesta

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram