Zatvori
Jasmin Hadzic
25/01/2012

George Soros iz Davosa: Europa se nalazi u opasnoj spirali propadanja

Američki ekonomisti na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) koji se održava u švicarskom gradiću Davosu iz svih su oružja "udarili" po Europskoj uniji...

George Soros danas je žestoko kritizirao političko vodstvo Europske unije uz ustvrdivši kako se Europa nalazi u "spirali propadanja" koja sama sebe pojačava. "Nisam siguran da li europski političari namjerno produžuju krizu ili je riječ o tek različitim politikama", bio je znakovit Soros ukazavši na svoju rodnu Mađarsku, koja se nalazi u iznimno teškoj financijskoj i političkoj situaciji, kao upozorenje što Europu čeka ako se kriza ubrzo ne rješi.

Ipak, Soros je kazao kako još uvijek nije prekasno za spašavanje eura i Europske unije. On tvrdi kako je potrebno provesti dvije politike. Prva je kompletna reforma i promjena strukture eurozone, a druga veliki ekonomski stimulus koji će ponovno pokrenuti gospodarske aktivnosti. Soros kaže kako bi taj stimulus trebala biti zajednička euroobveznica s kamatom od minimalnih 1 posto.

Puno pesimističniji od Sorosa, što je i bilo za očekivati, bio je Nouriel Roubini.

"U ovom trenutku racesija drma periferijom eurozone", rekao je Roubini danas u Davosu i opisao trenutno stanje svjetske ekonomije kao "distopiju". Upozorio je i na moguće društvene nemire koji su direktno povezani s gospodarskom nesigurnosti.

Europa se u ovom trenutku bori s prevše problema - velikim javnim dugovima i nestabilnim državnim proračunima, primijetio je Roubini.

"Ti će se problemi rješavati još godinama - ali zaraza se širi", rekao je.

Kako ne bi ispalo da Roubini i Soros šire neutemeljeni optimizam pokazuju posljednje snižene prognoze MMF-a koji upozorava na mogućnost nove recesije u Europi u 2012. godini.

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Nije dovoljna štednja, Europi je potrebna politika koja će stimulirati novi ekonomski rast

Foto: WEF/Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram