Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2012

MMF o 2012. godini: SAD će imati stabilan oporavak, ali eurozoni prijeti ulazak u novu recesiju

Međunarodni monetarni fond je spustio svoju procjenu rasta svjetske ekonomije sa ranijih 4 posto, na skromnijih 3,25 posto...

Ono što nas posebno treba brinuti je činjenica da su od prognoze da će eurozona u 2012. godini rasti za 1,1 posto spustili na pad od 0,5 posto što znači i blagu recesiju, piše BBC.

Procjene rasta su spuštene gotovo svim zemljama, kao i "pokretaču razvoja regije" Njemačkoj. U rujnu je procjena bila da će Njemačka rasti 1,3 posto, dok su sada prognoze o mršavom rastu od samo 0,3 posto. Francuskoj su još više srezali nade, sa rasta od 1,4 na rast od samo 0,2 posto.

Za razliku od europskih država kojima smanjuju procjene, MMF ostaje kod stare prognoze da će SAD zabilježiti rast od 1,8 posto. "Preko bare" u MMF vide smanjenje nezaposlenosti i rast proizvodnje te zbog tih trendova nisu mijenjali svoju procjenu. Svijetla budućnost ne očekuje niti središnju i istočnu Europu te Aziju koje bi mogle biti pogođene novima padom eurozone.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda kao najvažniji europski izazov ističu povratak povjerenja i dovođenje do kraja krizu u eurozoni. Odvojeno od MMF-a, povjerenik za ekonomiju EU Olli Rehn je danas kazao da očekuje "blagu recesiju" diljem Europe u prvih šest mjeseci 2012. godine.

Pročitajte još:

- SPREMITE SE: S&P najavio da će Grčku uskoro poslati u djelomični default...

- Nouriel Roubini: Nije dovoljna štednja, Europi je potrebna politika koja će stimulirati novi ekonomski rast

Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram