Zatvori
Jasmin Hadzic
25/01/2012

Otkrivamo zašto svi mladi hrvatski programeri žele dobiti posao u Silicijskoj dolini

Gotovo da nema mladog programera koji ne sanja o preseljenju u famoznu kalifornijsku tehnološku meku "Silicijsku dolinu" i zapošljavanju u Facebooku, Googleu ili Twitteru...

A osim prestiža što na svom životopisu mogu upisati Google, Facebook ili Twitter - mladi programeri sanjaju o radu u Silicijskoj dolini i zbog jednog očitog razloga. Da, pogađate - nadprosječnih godišnjih primanja. Dice Holdings, tvrtka koja upravlja specijaliziranim portalima za zapošljavanje u IT industriji - objavila je rezultate svog istraživanja koji nisu iznenađujući. Programeri i inženjeri u Silicijskoj dolini plaćeni su puno bolje od svojih kolega u drugim dijelovima Amerike, ali i Europe i Azije.

Tako je prošle godine prosječna plaća "profesionalnog inženjera" u Silicijskoj dolini iznosila 105.000 američkih dolara, što predstavlja godišnji rast od 5,2 posto u odnosu na 2010. godinu. Za usporedbu, IT djelatnici u drugim dijelovima SAD-a godišnje mogu računati na 20.000 dolara nižu plaću.

Osim toga, programeri u Silicijskoj dolini mogu s oduševljenjem čekati godišnji bonus koji u prosjeku iznosi oko 12.340 američkih dolara.

U zaključku Dice Holdingsovog istraživanja navodi se kako se u Silicijskoj dolini događa novi startup "boom" zbog uspjeha velikih internet kompanija poput Facebooka, Twittera, Zynge i Groupona, ali i prilike da rani zaposlenici kroz sve učestalije IPO-ove dođu do pravog malog bogatstva.

Ako želimo povući malu paralelu s Hrvatskom...

Prema podacima iz ožujka 2011. godine, djelatnici u IT sektoru u Hrvatskoj u prosjeku primaju godišnju plaću koja je za 20 posto veća od državnog prosjeka. U prijevodu riječ je o godišnjoj neto plaći od nekih 80.000 do 85.000 kuna.

I više nego solidno za Hrvatsku - ali smiješno u odnosu na primanja Facebookovih, Googleovih ili Twitterovih programera...

Pročitajte još:

- SLABO: U odnosu na Hrvatsku dvostruko više Slovenaca zaposleno u tehnološkoj industriji

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram