Zatvori
Poslovni Puls
26/01/2012

Svjetsko tržište: Njemačka bježi od recesije, FED najavio zadržavanje minimalne referentne kamatne stope...

IFO indeks poslovne klime u Njemačkoj zabilježio je rast veći od očekivanja u siječnju. Naime, sa 107,3 u prosincu narastao je na 108,3 što je najviša razina u posljednjih pet mjeseci signalizirajući da bi najveće gospodarstvo eurozone moglo zaobići recesiju...

S druge strane, trgovina na malo u Italiji zabilježila je pad veći od očekivanja, -1,8% godišnje. Pri tome je veći pad maloprodaje (-2,6% godišnje) zabilježen kod neprehrambenih proizvoda dok prehrambeni proizvodi bilježe pad od 0,1%. Na mjesečnoj razini zabilježeni pad maloprodaje iznosio je 0,3 poso.
U posljednjem tromjesečju prošle godine gospodarstvo Velike Britanije zabilježilo je pad veći od očekivanja (-0,2% u odnosu na tromjesečje prije) dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 0,8% kako je i očekivano. Usporavanje gospodarstva u posljednjem tromjesečju dobar je pokazatelj da V.Britanija vjerojatno neće izbjeći još jednu recesiju. FOMC je očekivano zadržao referentni kamatnjak na 0,25 posto.

Jučerašnji sastanak FED-a ipak je donio iznenađenje. Po prvi put FED je javno obznanio ekonomske projekcije, ali je najavio i zadržavanje referentnog kamatnjaka na minimalnim razinama barem do kraja 2014. Navedeno implicira da oporavak američkog gospodarstva i tržišta rada neće biti toliko snažni da uzrokuju izraženije inflatorne pritiske. Neposredno prije FED-ova priopćenja aukcija 5-godišnjih obveznica (35 mlrd dolara) privukla je najvišu potražnju od svibnja 2011. uz prosječan prinos 0,899 posto.

Na europskom tržištu u fokusu su pregovori između Grčke i privatnih kreditora koji još uvijek ne uspijevaju naći dogovor pa su sve jače špekulacije o bankrotu ove periferne države, prenose RBA analitičari.

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram