Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2012

Nakon FED-ove odluke, zabilježen snažan rast cijena plemenitih kovina na svjetskim tržištima

Nakon što je na željno iščekivanome sastanku vijeća guvernera američke središnje banke FED najavljeno produženje politike niske kamatne stope na dolarske posudbe sve do kraja 2014. godine, cijene plemenitih kovina naglo su i zamjetno poskočile...

Premda se u izjavi koja je objavljena nakon sastanka ističe kako američka središnja banka FED neće pokrenuti novi krug kvantitativnog oslabljivanja dolara, sudionici na tržištu najnovije su poteze očito protumačili drugačije, pa su pojurili svoja sredstva pretvoriti u zlato i srebro nastojeći na taj način svoju likvidnu imovinu zaštititi od obezvrjeđivanja.

Takva reakcija tržišta sasvim je razumljiva, budući da održavanje niske kamatne stope nije izvedivo bez nastavka ekspanzivne monetarne politike, a što zapravo ne predstavlja ništa drugo nego svojevrsno tiho kvantitativno oslabljivanje, odnosno, nastavak politike tiskanja novca bez pokrića.

Cijena zlata jučer do kraja trgovinskoga dana dosegnula je 1710 dolara i 80 centi za uncu (31,1 gram), što je za čak 60 dolara više od najniže dnevne cijene. Riječ je o najvišoj cjenovnoj razini zlata u zadnja dva mjeseca.

I za srebrom je također jučer, nakon izjave guvernera američke središnje banke FED, nastala jagma. Sa najnižih 31 dolar i 52 centa, cijena se do kraja trgovinskog dana popela za gotovo dva dolara, završivši na razini od 33 dolara i 27 centi za uncu. Platina je u stopu pratila zlato i srebro, te je dosegnula 1581 dolar za uncu prilikom zatvaranja burze, što je ujedno bila i najveća postignuta cijena tijekom cijeloga jučerašnjeg trgovinskog dana.

Rast cijene svih ključnih plemenitih kovina koindicirao je s padom vrijednosti američkoga dolara u odnosu na košaricu vodećih svjetskih valuta. Također, zajedno s plemenitim kovinama, skok cijene doživjeli su i svi glavni indeksi industrije, a osobito dionice zlatnih i srebrnih rudnika.

Pročitajte još:

- Prekretnica: Iran i Indija razmatraju mogućnost trgovanja iranskom naftom za indijsko zlato

- Evo odakle zapravo dolazi zlato i kako postaje nakit i ulagački instrument (INFOGRAFIKA)

Foto: Flickr, Izvor: SrebroZlato

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram