Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2012

Tržište novca: HNB-ova odluka zaustavila deprecijacijske pritiske na kunu

Nakon kratkotrajnog slabljenja jedinstvene europske valute naspram dolara u srijedu, jučer je euro nastavio jačati. ..

Naime, nakon otvaranja trgovanja na razinama od oko 1,310 dolara za euro jačali su aprecijacijski pritisci na euro te je tečaj dosegao razinu od oko 1,317 dolara za euro. Podrška jačanju eura na svjetskim deviznim tržištima i dalje dolazi od odluke FED-a da zadrži referentni kamatnjak na minimalnim razinama dulje nego je očekivano (barem do kraja 2014.) što je potaklo investitore da potraže ulaganja s većim prinosima. Trgovanje je zatvoreno na razinama od oko 1,310 dolara za euro.

Početak trgovanja na domaćem deviznom tržištu započeo je laganom deprecijacijom domaće valute te je prodajni tečaj EUR/HRK na međubankarskom tržištu dospio na razine oko 7,585. U poslijepodnevnim satima uslijedila je reakcija HNB-a. Tako je Savjet Hrvatske narodne banke donio  odluku kojom se stopa obvezne pričuve banaka povećava s 14 na 15 posto što je utjecalo na pad tečaja na razine oko 7,565 gdje je i zatvoren dan.

Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7.566238 kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram