Zatvori
Jasmin Hadzic
27/01/2012

Twitter odustaje od "širenja slobode": Uvodi se cenzura za "škakljivi" sadržaj u pojedinim zemljama

Iz popularne mikro-društvene mreže najavljuju dramatičnu promjenu politike cenzuriranja "škakljivog" sadržaja...

Vodstvo Twittera do sada je s velike distance gledalo na korisnički sadržaj koji se dijeli putem te popularne mikro-društvene mreže. U prijevodu to je značilo kako na Twitteru sve prolazi - od organizacije velikih prosvjeda na sjeveru Afrike i Bliskom Istoku, pa sve do neukusnih nacionalističkih i fašističkih poruka.

No, u jučerašnjem priopćenju objavljenom na službenom Twitterovom blogu, vodstvo kompanije iz San Francisca navodi kako od danas Twitter uvodi mogućnost cenzuriranja sadržaja u pojedinim zemljama koje zatraže uklanjanje ili cenzuru neprimjerenih fotorafija, poruka ili video snimki. Cenzurirani sadržaj trebao bi nastaviti biti dostupan svim globalnim korisnicima Twittera izvan tih zemalja.

Tako će pro-nacistički sadržaj zbog zakonskih odredbi vjerojatno biti cenzuriran u jednoj Francuskoj i Njemačkoj, ali će ostati dostupan korisnicima Twittera iz Nizozemske ili SAD-a.

Razumljivo, mnogi se boje kako će Twitter ovu promjenu iskoristiti isključivo u komercijalne svrhe odnosno širenje svojih usluga na zemalje koje su do sada blokirale tu mikro-društvenu mrežu poput Kine ili Irana, a što bi moglo dovesti do pada demokratskih standarda i slobode izražavanja u kojoj uživaju mnogobrojni korisnici ove društvene mreže (oko 300 milijuna korisnika globalno).

Bit će zanimljivo vidjeti kako će ova cenzura izgledati u praksi, a sigurni smo da i Facebook pažljivo motri što se događa.

Facebook već neko vrijeme bezuspješno pokušava ući na golemo kinesko internet tržište, no zbog rigidne politike cenzuriranja službenog Pekinga, najveća društvena mreža tamo je još uvijek blokirana.

Pročitajte još:

- BLAMAŽA: Twitter zabunom verificirao lažni profil Murdochove supruge Wendi Deng i stvorio veliku zbrku

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram